V Seulu podelili nagrade športnim novinarjemMednarodno združenje športnih novinarjev (AIPS) je v Seulu petič podelilo svetovne nagrade za dosežke v športnem novinarstvu. Sicer je to že 85. zbor športnih novinarjev z vsega sveta, med katerimi sta tudi dva Slovenca, sicer člana izvršnih odborov. Član mednarodnega je predsednik društva športnih novinarjev Slovenije, Jože Zidar (STA), član evropskega pa je Gašper Bolhar (Arena Sport), sicer tudi podpredsednik DŠNS.

Združenje je za šest kategorij nagrad prejelo kar 1830 predlogov iz 138 držav, tudi iz največjih svetovnih medijev. Med prvo trojico ni bilo slovenskih, Južni Korejec Yoon Se Young pa je prejel nagrado za življenjsko delo.

Poleg novega statuta AIPS, ki se je pripravljal pet let in je bil sprejet z enim samim glasom proti, je bilo na skupščini največ razprave o uvajanju umetne inteligence v novinarstvo. Že leta tudi v največjih medijskih organizacijah po svetu posebni računalniški programi brez posredovanja novinarje avtomatično pripravijo za objavo primerne zapise rezultatov in lestvic, grafov in najbolj enostavnih vesti. Mnogi v medijih po svetu se s tem še niso srečali in jih to navdaja z zaskrbljenostjo, tudi zaradi možne izgube delovnih mest. Francoska tiskovna agencija AFP, ki je pripravila predstavitev, je z uvajanjem umetne inteligence začela pred desetletjem in pol na področju fotografije in videa in v to vložila veliko denarja. Uvedla je tudi programe za prepoznavanje obraza, s katerim lahko v trenutku najdejo fotografije posameznih oseb iz arhiva in s tem prihranijo ogromno časa.

Ob pozitivnih primerih pomoči pri delu novinarjem so predstavniki Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco), ki ima tudi športni oddelek, predstavili izzive, ki jih v življenju prinaša umetna inteligenca. V novinarstvu so to tudi načini, kako preprečiti širjenje neresničnih in etično nesprejemljivih novic ter zagotavljanje uredniške avtonomije.V želji lastnikov po zniževanja stroškov se zmanjšuje število novinarjev, s tem pa pada kakovost in kredibilnost medijskih vsebin, ki jih nove tehnologije še bolj ogrožajo. AIPS in Unesco sta napovedala skupno sodelovanje pri pripravi zakonodajnih in drugih okvirov uvajanja umetne inteligence ter tudi na drugih področjih, kot je izobraževanje mladih novinarjev.

V glavnem mestu Južne Koreje so petič podelili športno-novinarske nagrade AIPS. Devetdesetletni Yoon Se Young je, ki prejel nagrado za življenjsko delo v športu, je bil med drugim ustanovitelj južnokorejske televizije SBS. Poročal je s tekmovanj, večino življenja pa je posvetil organiziranju športa in tekmovanj v svoji državi in po svetu.

Tako kot v prejšnjih štirih letih so bili v posebnem večfaznem postopku v osmih novinarskih zvrsteh izbrali po tri finaliste. Tu so prišli v glavno južnokorejsko mesto in so dobili poleg posebnega priznanja še po 8000, 3000 ali 2000 evrov za posamezna mesta.

Martin Mazur – AIPS Media

Britanec John Walton (PA Media) je dobil prvo nagrado na akcijsko športno fotografijo, za serijo fotografij njegov rojak Oliver Scarff (AFP), najboljšo video predstavitev športnika sta skupaj pripravila Avstrijca Nikolaus Mahatsek in Nikolaus Strecha (ServusTV), o vozniku formule ena Maxu Verstappnu. Najboljši dokumentarec je tudi nastal v Veliki Britaniji, Louis Myles (Fifa+) je pripravil zgodbo o tem, kako so hrvaško nacijo oblikovali športni dosežki. Iranec Maziyar Koopidar je pripravil najboljši kratki video o vratarki v njeni državi, ki so ji skušali preprečiti udeležbo na tekmovanjih, ker je podobna moškim. Norvežan Jakob Oksnes (Dagbladet) je pripravil raziskovalni prispevek o prehranskim motnjah v smučarskem športu v njegovi državi in zato zmagal v kategoriji pisnih člankov s fotografijami in videi. Najboljši radijski prispevek so o psihičnih težavah v športu skupaj naredili Avstralci James Graham, Jessica Halloran, Jasper Leak, Claire Harvey in Lia Tsamoglou. Posebne nagrade so dobili še trije mladi novinarji pod tridesetim letom starosti. Ti ne dobijo denarnih nagrad, ampak možnost udeležbe v programih mladih novinarjev, ki dobivajo priložnost za izobraževanje, ko so povabljeni na največja tekmovanjih na svetu, tudi na olimpijske igre in svetovna prvenstva.

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment