Urša Bogataj, Kristjan Čeh in mešana skakalna ekipa športniki leta 2022Smučarska skakalka Urša Bogataj, atlet Kristjan Čeh in mešana ekipa v smučarskih skokih so najboljši slovenski športniki leta 2022 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije. Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa sta prejeli biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner.

Glasovi 109 slovenskih športnih novinarjev so določili naslednike športne plezalke Janje Garnbret, kolesarja Tadeja Pogačarja in slovenske moške košarkarske reprezentance, ki so bili najboljši v 2021.

Čeh, svetovni prvak, evropski podprvak in zmagovalec diamantne lige v metu diska, je dobil 174 točk in ugnal Pogačarja (141), najboljšega na svetovni kolesarski lestvici. Tretji je bil alpski smučar Žan Kranjec (119), srebrni veleslalomist z olimpijskih iger na Kitajskem.

Kristjan Čeh in  Urša Bogataj

Urša Bogataj je prejela 231 točk za dve zlati kolajni na OI v Pekingu, posamezno in na mešani ekipni tekmi, tretja je bila tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala.

V glasovanju ji je sledila Janja Garnbret (219), trikratna evropska prvakinja v športnem plezanju in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Tretja je bila še druga smučarska skakalka Nika Križnar (85), ki je navdušila z bronom na OI med posameznicami in zlatom na mešani ekipni tekmi ter drugim mestom v skupnem seštevku svetovnega pokala

Na mešani ekipni tekmi sta na OI poleg Nike Križnar in Urše Bogataj skakala tudi Peter Prevc in Timi Zajc, z 61 glasovi pa je četverica postala ekipa leta.

Društvo športnih novinarjev (DŠNS), ki skoraj pet desetletij in pol pripravlja izbor, je predsedniku Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdancu Gabrovcu, ki se mu bo 16. decembra iztekel drugi štiriletni mandat, na slovesnosti v Cankarjevem domu v Ljubljani izreklo zahvalo za opravljeno delo in dobro sodelovanje.

Na proslavi so se spomnili tudi velikanov iz prvega obdobja samostojne Slovenije, ki so podelili priznanja naslednikom. Med nekdanjimi izjemnimi športniki so bili na odru atletinja Brigita Bukovec, veslač Iztok Čop, kajakaš Andraž Vehovar, rokometaša Tanja Polajnar in Rolando Pušnik, skakalec Franci Petek, telovadec Lojze Kolman in košarkarja Sabina Felc ter Peter Vilfan.

Razglasitev najboljših športnic, športnikov in ekip v državi je bila predlani zaradi epidemije koronavirusa v studiu RTV Slovenija prvič v zgodovini brez gledalcev, lani pa sredi decembra zaradi omejitvenih ukrepov pred polovično zasedeno Gallusovo dvorano in brez družabnega srečanja. Letos je prireditev znova potekala brez omejitev.

Voditelja tokratnega osrednjega športnega dogodka v državi ob koncu leta sta bila športna novinarja Gašper Bolhar in Irena Shyama Hlebš.

Za glasbeno spremljavo je skrbela skupina Lačni Franz, ki se po več kot štirih desetletjih ustvarjanja poslavlja od odrov. Režiserka je bila Urška Žnidaršič, karikature letošnjih dobitnikov je tako kot lani izdelala nekdanja košarkarica Danica Nana Guberinič, za video vsebine na zaslonih pa je poskrbel Miha Mramor.

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, oblikoval pa ji je Luka Tratnik.

DŠNS je prireditev tudi letos pripravilo v sodelovanju z RTV Slovenija in OKS, ta je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, olimpijske plamenice za olimpijske medalje, zlate plakete pa so dobili trenerji teh športnikov.

Pred podelitvijo je predsednik države Borut Pahor ob 15. uri v predsedniški palači pripravil svoj zadnji sprejem za športnike v svojem mandatu. Prireditev so denarno podprli glavni sponzor Športna loterija ter Fundacija za financiranje športnih organizacij, ter Slovenska industrija jekla, Pivovarna Laško, Red Bull in Telemach.

 

Rezultati glasovanja Športnik leta 2022, glasovalo je 109 članov Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

* Vrstni red v glasovanju športnik leta 2022:

Športnik leta:
1. Kristjan Čeh 174 točk, 2. Tadej Pogačar 141, 3. Žan Kranjec 119, 4. Luka Dončić 93, 5. Tim Gajser 60, 6. Tim Mastnak  23, 7. Darko Jorgić 19, 8. Benjamin Savšek 11, 9. Luka Potočar 6, 10. Toni Vodišek 5, 11. Josip Iličič 3
- športnica leta: 1. Urša Bogataj 231, 2. Janja Garnbret 219, 3. Nika Križnar 85, 4. Gloria Kotnik 59, 5. Tina Šutej 32, 6. Anja Osterman 20, 7. Ema Kozin 4, 8. Ajda Novak, Jekaterina Vedenejeva, Anka Pogačnik in Pia Babnik 1
- ekipa leta: 1. smučarski skoki 61 (mešana smučarska skakalna ekipa Nika Križnar, Urša Bogataj, Peter Prevc, Timi Zajc)               2. odbojka 40 (moška odbojkarska reprezentanca Slovenije)                                  3. smučarski skoki 7 (moška smučarska skakalna ekipa Peter Prevc, Cene Prevc, Timi Zajc, Lovro Kos)                      4. kajak kanu 1 (Moška ekipa v slalomu na divjih vodah v kanuju Benjamin Savšek, Luka Božič, Anže Berčič)
- fair play: Polona Klemenčič in Ula Hafner, - najbolj obetavna mlada športna osebnost: Pia Babnik, - priznanje DŠNS: Bogdan Gabrovec

Obrazložitve Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) za nagrade Športnik leta 2022.

– Športnik leta: KRISTJAN ČEH

Kristjan Čeh bi v letu 2022 težko še bolj prevladoval v metu diska. Nastopil je na 21 tekmah in vpisal kar 19 zmag. Ko ni zmagal, je bil enkrat drugi in enkrat tretji. Izstopajočih dosežkov je kar nekaj, na prvem mestu zagotovo naslov svetovnega prvaka. Tako je 19. julija v Eugenu v Združenih državah Amerike zmagal z rekordom prvenstev 71,13 m. Njegov državni rekord je še za 13 centimetrov boljši, dosegel ga je na mitingu diamantne lige maja v Birminghamu. Tudi v tem tekmovanju je bil zmagovalec sezone. Vsemu omenjenemu lahko dodamo še srebrno medaljo na evropskem prvenstvu. In če vemo, da je to njegov drugi najslabši rezultat v tej sezoni, potem je jasno, da je bil Kristjan Čeh letos na povsem drugi ravni kot njegovi konkurenti. Ker je pri 23 letih še vedno športni mladenič, se cilj postaviti svetovni rekord v metu diska ne zdi prav nič pretiran.

– Športnica leta: URŠA BOGATAJ

Urša Bogataj je bila prvo ime ženskih smučarskih skokov na olimpijskih igrah v Pekingu. Na posamični tekmi ji je uspelo nekaj, kar ji dotlej v svetovnem pokalu še ni – zmagati na posamični tekmi. A na največjem odru je bila preprosto nepremagljiva. Druga po prvi seriji, s sijajnim drugim nastopom pa je skočila do zlate medalje. Dodala ji je še eno na mešani ekipni tekmi, z olimpijskih iger se je tako vrnila z dvema zlatima medaljama. Z ogromnim odmerkom samozavesti je potem tudi v svetovnem pokalu do konca sezone vpisala še tri posamične zmage, v skupnem seštevku sezone je bila na tretjem mestu. Nastop na olimpijskih igrah pa ostaja vrhunec sezone, darilo za garanje ob vračanju po poškodbi in poklon psihološki trdnosti, ki jo je pokazala na tekmovanju pod petimi krogi.

– Ekipa leta: MEŠANA EKIPA SMUČARSKI SKOKI (Nika Križnar, Urša Bogataj, Peter Prevc, Timi Zajc)

Na mešani ekipni tekmi smučarskih skakalcev na olimpijskih igrah nas je skrbela samo ena stvar – da bi koga od Slovencev diskvalificirali zaradi napačne opreme. To je bila edina možnost, da Slovenci ne bi prepričljivo zmagali. Tako smo bolj kot na skakalnico pogledovali proti prostoru, kjer je potekalo preverjanje opreme. Veliko ekip je bilo kaznovanih, slovenska pač ne. Svoje delo je opravilo perfektno. Na koncu je za več kot 110 točk premagala najbližje tekmece. Urša Bogataj samozavestna kot na posamični tekmi, Nika Križnar še naprej v odlični formi, Timi Zajc pridih mladosti na moški strani in Peter Prevc, najizkušenejši mož, pravi kapetan ekipe. Odlična zmes za še en slovenski skakalni presežek lansko zimo in za veliko zmago.

Mešana skakalna ekipa

– Obetavna športna osebnost leta: PIA BABNIK

Pia Babnik je v letu 2022 nase opozorila s sijajnim nastopom na prvem turnirju major v tej sezoni. Na tekmovanju Chevron Championship v Kaliforniji v ZDA je zasedla tretje mesto. To je v golfu vredno toliko kot polfinale teniškega turnirja za grand slam. Na svetovni lestvici je bila najvišje na 41. mestu. Odločno postavlja golfske mejnike pri nas, postala je prva Slovenka z nastopi na vseh petih turnirjih major v enem letu. Na ženski evropski turneji dosega stanovitne rezultate med najboljšo dvajseterico. Prestižna golfska revija Golf Digest pa jo je razglasila za najboljšo na svetu v starosti 18 let. Mladenka, ki res veliko obeta, a že zdaj dosega vrhunske izide.

Gašper Bolhar, Pia in Aleš Babnik

– Nagrada za fair play: POLONA KLEMENČIČ in ULA HAFNER

Vsaj delno je bila naša še ena zlata medalja na OI v Pekingu, a v norveških vitrinah. Slovenska biatlonka Polona Klemenčič je opazila, da je Marte Olsbu Rejseland pred tekmo izgubila del merilne naprave svoje puške. Na to je opozorila fizioterapevtko Ulo Hafner, ki ga je odnesla Norvežanom, ki so ga kasneje svoji tekmovalki nastavili na preprogo. Na strelskem mestu je Rejselandova kar nekaj časa porabila za vnovično namestitev, na koncu pa je bila zgolj z enim popravkom najboljša.

– Športnik leta, 2. mesto: TADEJ POGAČAR

Tadej Pogačar je še naprej najboljši kolesar na svetovni lestvici. V letu 2022 je v svojo statistiko vpisal 16 zmag. Tri etapne na dirki po Franciji, največjem kolesarskem dogodku leta. Bil je najboljši mladi kolesar, v skupnem seštevku pa ga je premagal Jonas Vingegaard. Pogačar je navdušil domače navijače na dirki po Sloveniji, ki jo je, tako kot lani, prepričljivo dobil. Zmagoval je tudi na enodnevnih dirkah, najodmevnejša je bila prav zadnja, njegova druga zaporedna na dirki po Lombardiji. Mojster za največje etapne dirke, mož za enodnevne klasične preizkušnje, vedno boljši tudi v sprinterskih zaključkih. Težko ga bo ustaviti v letu 2023.

– Športnik leta, 3. mesto: ŽAN KRANJEC

Bilo je 13. februarja 2022. Po prvi vožnji moške veleslalomske tekme na olimpijskih igrah je bil Žan Kranjec na osmem mestu. Potreboval je nekaj posebnega na drugi progi. In to tudi naredil. Nekajkrat je bil na velikih tekmah že blizu medalje, pa mu ni uspelo. Tokrat je izkoristil priložnost. Ko je prišel v cilj, smo obstali z odprtimi usti. To je bila sanjska vožnja. Po Juretu Franku prvi Slovenec z veleslalomsko medaljo v moški konkurenci na olimpijskih igrah, že 38 let je minilo od takrat. Vrhunec kariere. In dober obet za novo sezono.

– Športnica leta, 2. mesto: JANJA GARNBRET

Ko pleza Janja Garnbret, že kar vnaprej vpisujemo medalje in velike dosežke. Tako lahkotno je vse videti, da kar pozabimo, koliko načrtnega dela je v vsakem oprimku, pri vsaki preplezani steni. Tokrat je bil njen cilj sezone evropsko prvenstvo, s tega zlate medalje v posamični disciplini še ni imela. In ko si Janja Garnbret postavi cilj, ga tudi uresniči. In to na kakšen način: v Münchnu je osvojila zlato medaljo v težavnostnem in balvanskem plezanju ter kombinaciji. Zanesljivo, povsem v svojem slogu. Da je podoba sezone še lepša, je dodala še zmago v seštevku svetovnega pokala v težavnostnem plezanju. Še en impresiven podatek: njen najslabši izid v letu 2022 je drugo mesto. Komaj čakamo, da vidimo, za kakšne dosežke se bo odločila v naslednjem letu.

– Športnica leta, 3. mesto: NIKA KRIŽNAR

Statistika lanske sezone je za Niko Križnar izjemna: dve medalji na olimpijskih igrah, enajstkrat na stopničkah v svetovnem pokalu, od tega dvakrat na ekipni tekmi, in skupno drugo mesto v seštevku sezone. Prispevala je največ točk v izjemen seštevek slovenske ženske ekipe, ki je dosegla zmago v pokalu narodov, na olimpijskih igrah je osvojila bronasto medaljo na posamični tekmi in zlato na mešani ekipni, dosegla je tri posamične in eno ekipno zmago v svetovnem pokalu. Vse to pa je počela s svojim zaščitnim znakom – nalezljivim nasmeškom na obrazu.

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment