Tina Trstenjak kmalu na priprave za olimpijski TokioTako kot vsako leto so se tudi letos zbrali slovenski vrhunski športniki v Cankarjevem domu, kjer so bili za svoje dosežke nagrajeni z nagrado Športnik leta 2018. Na 51. prireditvi je bila poleg športne plezalke Janje Garnbret in teniške igralke Kaje Juvan nagrajena tudi Tina Trstenjak, judoistka in večkratna evropska in svetovna prvakinja v kategoriji do 63 kg ter zmagovalka olimpijskega zlata. ”Res je izjemno, glede na to, kako smo majhni, imamo toliko dobrih športnikov v različnih športih, tako da sem res ponosna na to,” je dejala judoistka. Poleg nagrade za športnico leta je bila nagrajena tudi s strani Olimpijskega komiteja Slovenije in je prejela Veliko statuo, njen trener Marjan Fabjan pa je prejel Zlato plaketo.

 

Celjanka je še ena izmed uspešnih judoistk trenerja Fabjana, oziroma njegovega kluba Judo klub Z’dežele Sankaku Celje. Tako kot njeni kolegici Urška Žolnir in Lucija Polavder je tudi Tina ena izmed naših najuspešnejših judistk

 

Letos septembra si je v Bakuju v Azerbajdžanu priborila 13. kolajno za slovenski judo in že svojo četrto zaporedno na tovrstnih tekmovanjih. Trstenjakova je v polfinalu izgubila boj proti Japonki Miku Taširo, ki je na koncu pristala na drugem mestu. »Japonci so zelo dobri ‘tehničarji’ in izkoristijo vsak napačen korak. To se je potrdilo tudi v moji borbi. Stopila sem narobe in takrat me je vrgla. Vse do tega sem dobro kontrolirala borbo in tudi Japonka ni pokazala kaj posebnega. Tudi moja borba ni bila slaba,« je po izgubljenem polfinalu dejala Trstenjakova. Svoj poraz proti pa je popravila z zmago nad Kubanko Maylin del Toro Carvalhos in si priborila bron.

 

Njena športna pot se je začela pred osemnajstimi leti. Že 2008 je na Tajskem v Bankoku na mladinskem svetovnem tekmovanju stala na stopničkah. Leto kasneje je skupaj z ostalimi dekleti ekipe v Orleansu v Franciji osvojila naslov evropskih klubskih prvakinj. Tudi v naslednjih letih so se zmage in uspehi vrstili. Od leta 2010 naprej je osvojila kar 51 medalj na tekmovanjih v članski konkurenci.

 

Serijo svojih dosežkov je nadgradila leta 2016, ko je v Riu de Janeiru osvojila olimpijsko zlato. Dosežek v Riu si je pridobila po številnih bojih. Najprej je v osmini finala premagala Italijanko Edwige Gwend, proti Slovenki sta klonili še Kitajka Junxia Yang in Brazilka Mariana Silva. Nato je, danes 28-letnica, stala nasproti Francozinji Clarissi Agbegnenou, ki je skozi leta postala večna konkurentka Trstenjakove. Finale se je končal s slovensko zmago.  “Zlato! To je tisto, po kar sem prišla. O njem sanja vsak športnik. To je največ, kar lahko dosežeš. Vesela sem, presrečna in ponosna. Sedaj lahko rečem, da sem v Riu de Janeiru osvojila tisto, kar mi pripada,” je po zmagi v Riu dejala Celjanka. Priprave za naslednje olimpijske igre na Japonskem v Tokiu se bodo začele že prihodnje leto. “Vem, kaj me čaka in jaz sem pripravljena delati,” je po podelitvi komentirala Celjanka.

Martina Lebar

 

Prispevek je nastal na podlagi sodelovanja med Društvom športnih novinarjev Slovenije in Fakulteto za družbene vede v Ljubljani.

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment