Športnik leta 2018 – popravili vtis iz prejšnjega letaPrireditev Športnik leta 2018 se je minulo sredo, 19. decembra, odvijala v Gallusovi dvorani v Cankarjevem domu. Naziv športnika leta je prejel košarkar Luka Dončić, plezalka Janja Garnbret pa je postala športnica leta. Nagrado za najboljšo športno ekipo v letu 2018 je prejela jadralna posadka, katero sestavljata Tina Mrak in Veronika Macarol.

Društvo športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) že 51. leto zapored podeljuje nagrade za najboljše športnike in športnice minulega leta. Letos so dogodek otvorile vse generacije članov športnega društva Sokol Bežigrad. ”Zanimivo je bilo videti, kako se vse skupaj začne z neko željo po uspehu. Na koncu pa je bilo zelo zanimivo videti Sokole, ki ne glede na to, da nimajo nobenih tekmovalnih ambicij, imajo še vedno neko disciplino. Meni je to dalo misliti, da tudi jaz, ko bom enkrat zaključil, ko bom v jeseni svojega življenja, da ne smem odnehati,” tako je svoje občutke ob uvodni točki opisal Žan Košir.

Prireditev sta vodila športni novinar Saša Jerković in igralka Ajda Smrekar. Možno je bilo opaziti, da voditeljica v dodeljeni vlogi ni najbolj sproščena. Poleg tega, da je svojega sovoditelja nekajkrat prekinila in mu vskočila v besedo, se je enkrat tudi očitno zmotila. Jadralka Veronika Macarol je napako opazila: ”Enkrat je napovedala športnico leta in so po tem nagradili tretje uvrščenega športnika leta. To je taka napaka, ki je mogoče malce zmotila, ampak ni bilo nič tragičnega”. Sledilo je podeljevanje nagrad tretjeuvrščeni športnici ter drugouvrščenima športniku in športnici leta. Nekatere je zmotilo to, da nagrajenci nagrad niso prevzeli osebno. ”Vsi bi se morali potruditi, da pridejo na tak dogodek, razen mogoče res izjemoma kdo. Meni se zdi, da ni v redu, da ni športnikov. Problematično se mi zdi, da iz moške konkurence ni bilo niti enega športnika,” je povedal član DŠNS Miran Ališič. V nadaljevanju so na oder povabili vse prejemnike nagrad za izjemne uspehe. Ob napovedi Žana Koširja je voditelju Jerkoviću spodletelo, saj je nagrajenca naslovil z ”Dejan Košir”. Za nekaj sekund je v dvorani zavladala tišina, za tem pa je vse gledalce prevzel smeh. Pričakovano je bilo voditelju ob takem spodrsljaju neprijetno: ”Ušlo mi je iz glave. Takoj se niti nisem zavedal tega. Jaz sem se Žanu že na odru vsaj dvakrat opravičil. Meni je iskreno žal. Jaz srčno upam, da si to ne bo jemal k srcu in ne bo pretirano zameril”. Žan Košir pa je napako sprejel zelo profesionalno: ”Vem, da je to oddaja v živo in da je prisotna živčnost. Tako kot mi delamo napake na tekmah, jih oni delajo tukaj”. Tudi njemu se je zdela ta prigoda smešna in voditelju ni zameril. ”Seveda si misliš, ok, kje je sedaj Dejan? Ok, ali ga počakamo,”  je v smehu še dodal Košir.

Ne nazadnje se je obiskovalcem dogodek zelo vtisnil v spomin. Predvsem v primerjavi z lanskoletnim so letošnjega vsi zelo pohvalili. ”Izjemno dobro sporočilo dogodka. Zelo nazorno, da je gibanje nekaj zelo človeškega, naravnega in da vsi to potrebujemo. Od najmlajših do najstarejših,” tako je dogodek opisal direktor Smučarske zveze Slovenije, Franci Petek.

Doroteja Dobovšek

 

Prispevek je nastal na podlagi sodelovanja med Društvom športnih novinarjev Slovenije in Fakulteto za družbene vede v Ljubljani.