Športna oblačila so zamenjale večerne oblekePa smo jih dočakali. Športnike leta, namreč. Čeprav so kot športniki vajeni, da so v soju žarometov, se redkeje znajdejo na takih dogodkih, kar se pozna predvsem pri moških, ker so povečini prav njihove boljše polovice prevzele nagrade. Prisotni so mnogi znani Slovenci, športniki, politiki, pa seveda tudi zdajšnji predsednik države Borut Pahor in celo bivši predsednik Milan Kučan. »Kakšna elitna družba,« si misliva s prijateljem Timijem. Tako so zbrano občinstvo v Gallusovi dvorani in pred televizijskimi zasloni najprej pozdravili telovadci iz društva Sokol Bežigrad. Kasneje pa sta občinstvo nagovorila Saša Jerković in Ajda Smrekar, ki sta kljub nekaj manjšim lapsusom, vseeno korektno odvodila prireditev. Seveda pa je večino, ki so se odločili, da si bodo ogledali dogodek, zanimalo, kdo bo športnik leta za tekoče leto, pa čeprav so po medijih že pred podelitvijo zaokrožile novice in nekega suspenza tako rekoč ni bilo več.

Le kdo bi to lahko bil?

Verjetno je bilo največ izbire prav pri moški konkurenci, kjer so se v zimskih športih izkazali na olimpijskih igrah, seveda pa ne smemo pozabiti na sezono Primoža Rogliča in na sezono Luke Dončića. Pri nežnejšem spolu pa je bilo največ polemik, ali bo nagrado dobilo Janja Garnbret ali Tina Trstenjak. Še najmanj pozornosti je bilo namenjeno kategoriji ekipnim športom. A kot rečeno, take informacije zelo hitro zaokrožijo in se nekoliko izgubi čar takih dogodkov. »Iskreno si, pa čeprav sem košarkaš, želim, da bi nagrado za športnika leta prejel Primož Roglič. Imel je res izjemno sezono. Za Dončića ne dvomim, da bo v prihodnosti prejel nagrado športnika leta,« je bil le del pogovora pred dogodkom med mano in Jernejem Omejcem.

Vrhunec večera, ki to ni bil

Po podelitvi nagrad za tretje in drugo mesto, pa je sledil še sklepni del večera. Stopivši na oder, sta Zmago Sagadin in Andrea Massi predala nagradi. »Zdaj pa bo, zdaj bomo videli, kako bosta Janja Garnbret in Luka Dončić zakorakala na oder po nagrade«, si mislimo prisotni študenti novinarstva. Seveda je nagrado namesto Luke Dončića prevzela njegova mati, kar je bilo popolnoma pričakovano. A nekako človek dobi čuden občutek, kako praktično po nobeno nagrado ni prišel moški. Ja, imajo priprave in treninge, a vseeno. In tako v trenutku mine, vsaj v teoriji, vrhunec večera. To pa še ni bil konec večera, saj sta se na koncu v športna oblačila preobleka tudi voditelja in se pridružila skupini Dunking Devils. To je bilo, vsaj zame, veliko večje presenečenje, kot pa, kdo bo prejemnik nagrad.

Kaj sedaj?

Tu je zaključek večera. Sedaj lahko stopim do prejemnikov nagrad, je bila verjetno moja prva misel. In res, v tistem trenutku se zaveš, kako bi bilo izjemno, če bi bila prisotna tudi Dončić in Roglič, recimo. Tako sem prišel do besede z Janjo Garnbret, ki je prejela nagrado za športnico leta, in poleg običajnih odgovorov, vidiš, da so to ljudje, ki resnično živijo za šport. Medtem ko Janja govori, pa me spreleti misel, da so to osebe, ki so mojih let, kako sta najstnika praktično postala prvi imeni slovenskega športa, seveda več kot zasluženo, kajti mogoče celo premalo spoštujemo, čemu se je potrebno odreči za uspeh na svetovni ravni.

Andrej Kadunc

 

Prispevek je nastal na podlagi sodelovanja med Društvom športnih novinarjev Slovenije in Fakulteto za družbene vede v Ljubljani.

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment