Težko bi napovedali vse četrtfinaliste Eurobasketa 2022 v NemčijiSlovenija najlažje v četrtfinale

Zagotovo so najlažji »zadetki« grška, francoska in slovenska reprezentanca, kot tudi presenečenje ob stavnem pogromu na račun izpada srbske. Če so med osmerico Italijani, Nemci, Finci, Španci in Poljaki, ni potrebe po preveč očitnem začudenju. Vse reprezentančne selekcije so si četrtfinale Eurobasketa zaslužile na parketu in prav tako se vse z doseženim ne bodo zadovoljile.

Slovenija se je med vsemi najlažje uvrstila med osem najboljših, a podobno kot vsi papirnati favoriti, še posebej, če govorimo o aktualnemu evropskemu prvaku, bo morala že v četrtek proti Poljski pokazati največ. Nekaj odličnih iger so varovanci Aleksandra Sekuliča na tem prvenstvu že pokazali in vsi verjamemo, da bomo še enkrat več spremljali odlično igro slovensko reprezentanco. Poljska je nazadnje igrala v četrtfinalu leta 1997, a to ne spremeni obveznosti do tekme, ki prinaša polfinale in neposreden boj za medalje. Poljaki pri katerih igra temelji na Američanu AJ Slaughterju (Gran Canaria/1987/191), Mateuszu Ponitki (Zenit/1993/198), Michalu Sokolowskemu (Treviso/1992/196) in nekdanjemu igralcu Mege, Alexandru Balcerowskemu (Gran Canaria/2000/215). Poljake vodi Hrvat Igor Miličić, v skupinskem  delu prvenstva pa so premagali Češko, Izrael in Nizozemsko, izgubili proti Finski in Srbiji ter v osmini finala porazili Ukrajino (94:86).

Foto: FIBA / Eurobasket 2022

Rezultat 94:86 pa se je močno sukal okrog tekem drugega dne osmine finala, saj so se tri končale z enakim rezultatom (UKR – POL, FIN – HRV in SRB – ITA) in le malenkostni čudež bi se moral zgoditi, da bi se tudi zadnja tekma med Grčijo in Češko končala z istim rezultatom, a so Čehi »pokvarili« zgodovinski rezultatski učinek s tem ko so dosegli dve točki preveč. Grčija je to tekmo, zahvaljujoč dvema trojkama Giannisa Antetokounmpa, zmagala s 94:88.

Kar se tiče Grčije je vse jasno. Giannis Antetokounmpo je odličen vse prvenstvo, hkrati je nekdanji prvak lige NBA in dvakratni MVP, tudi najboljši strelec Eurobasketa z 29 točkami. Na drugem mestu je Luka Dončič z 28 točkami na tekmo, tretji pa je Finec Lauri Markkanen s 27,8 točke. Grki so v izenačeni tekmi premagali Čehe, pri katerih je Tomas Satoransky s 17 asistencami posegel po novem rekordnem dosežku na evropskih prvenstvih.

Gianmarco Pozzecco

Posebno pozornost si zasluži obračun osmine finala med Italijo in Srbijo, kjer so naši zahodni sosedi pripravili največje presenečenje letošnjega prvenstva. Za mnoge celo prvi favorit prvenstva, reprezentanca Srbije, je morda res v skupinskem delu igrala najlepšo košarko in brez težav preskakovala ovire, a v prvi resnejši tekmi klecnila. V tekmi kjer napak ne bi smelo biti, je četica Svetislava Pešića, nekdanjega svetovnega prvaka z Jugoslavijo ter dvakratnega evropskega prvaka z Nemčijo in Jugoslavijo, popustila v obrambnih nalogah, svoje je naredila tudi slaba podpora ostalih igralcev, saj letošnji MVP lige NBA Nikola Jokić (32 točk + 13 skokov) sam ni zmogel vsega. Povsem jasno, da je prva zrela preskušnja pustila posledice v srbski javnosti. Še ob koncu minule sezone je v »deželi košarke«, zaradi klubskih uspehov posameznikov, odmevalo do neba. Kako le ne bi, če pa sta v reprezentanci MVP lige NBA Nikola Jokić in MVP Evrolige Vasilije Micić. Ko ne sežeš po medalji, kaj šele, da odpotuješ domov po tekmi osmine finala, je jasno, da kjer je dim, bo verjetno tudi zagorelo.

Foto: FIBA / Eurobasket 2022

Gorel pa je od navdušenja italijanski selektor Gianmarco Pozzecco, ki se je rodil v Gorici, a večina let preživel v Trstu. Nekdanji reprezentant je na olimpijskih igrah 2004 v Atenah osvojil srebrno medaljo in to z ekipo, ki ji je poveljeval Carlo Recalcati, Pozza pa je bil četrti strelec ekipe. In prav 77 letni Charlie (opp. Recalcati) je na letošnjem Eurobasketu njegov svetovalec in očitno zelo dober. Italija je vzela ponujeno, ob sijajnem strelskem dnevu, pa je zablestel najnižji košarkar, komaj 180 cm visoki organizator igre Venezie, Marco Spissu. Od kod povezava junaka tekme proti Srbiji in selektorja? Pozzecco je bil na pripravah italijanske reprezentance leta 1999, ko je bilo prvenstvo v Franciji. Selektor je bil takrat Bogdan Tanjević, Italija pa je v finalu Eurobasketa 99 v pariški dvorani Bercy premagala Španijo. Zadnjo pripravljalno tekmo je Italija igrala v koprski Bonifiki proti Sloveniji, ki jo je takrat vodil Boris Zrinski. Italijanski košarkarji so tekmo dobili, dobro pa je igral tudi Pozzecco. Po koncu obračuna je Tanjević objavil spisek igralcev, ki so kasneje osvojili evropski tron, in na njem ni bilo Pozzecca. Selektorjevo pojasnilo je bilo ne dvoumno, a vendarle precej nenavadno. Legendarni Boša je dejal: »Menim, da v reprezentanci ne more igrati nekdo, ki je nižji kot jaz.« Tanjević meri v višino 188 cm, Pozzecco pa le 180. Slednji je kot zadnji 13 izpadel iz ekipe in tudi ostal brez zlate medalje. In vrnimo se na tekmo osmina finala letošnjega prvenstva. Italija je presenetljivo porazila Srbijo, še posebej, ker je vedno energičen in čustven Pozzecco dobil dve tehnični napaki in bil za to izključen, dobršen del tekme pa je vodil njegov pomočnik Edoardo Casalone. Italija je zmagala, bržkone pa je tekmo kariere odigral 27 letni Marco Spissu, ki je dosegel 22 točk, trojke pa metal 6/9. Ko je ob slavju med novinarje pridrvel Pozzecco je rjovel: »We shock the world!« Nekaj minut zatem je lepo pojasnil povezavo višine in igranje košarke: »Ko sem se začel ukvarjati s košarko, so se mi vsi smejali, saj sem bil vedno najnižji. Jaz sem vztrajal in nekaj dosegel. A vi mislite, da Marco Spissu ne bi smel igrati, ker je majhen?«

Eurobasket 2022, četrtfinalni pari:

Torek, 13.9.

17:15 Španija – Finska, 20:30 Nemčija – Grčija

Sreda, 14.9.

17:15 Francija – Italija, 20:30 Slovenija – Poljska

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment