Slovenski košarkarji navdušujejo na Eurobasketu 2022V štirih državah je potekal uvodni, skupinski del Eurobasketa 2022, in sicer v Gruziji, Italiji, na Češkem in kar nas najbolj zanima, v Nemčiji. V Kölnu, največjem mestu zvezne dežele severno Porenje – Vestfalija, je slovenska reprezentanca skorajda do potankosti podoživela uvodni del prvenstva stare celine 2017. Resda je v Helsinkih zmagala na petih tekmah, tokrat pa je bila nemška klima dovolj za štiri zmage (Litva, Madžarska, Nemčija in Francija) in spodrsljaj proti reprezentanci Bosne in Hercegovine. Seveda je bilo pričakovati številne polemike okrog prvega poraza po letu 2015, a so igralci in strokovni štab uprizorili neverjeten marš ter se z dvema težkima zmagama, proti domači in francoski reprezentanci, vrnili na pot, ki pelje do… Dokler bo, je iskrena in ponižna želja slovenskih ljubiteljev športa, a tudi precejšnega števila navijačev z vsega sveta. A če upoštevamo, da je Nemčija doživela sploh prvi poraz na domačem Eurobasketu, Francija pa je aktualni olimpijski podprvak, potem ima prav vsak pravico  razmišljati o najvišjih ciljih.

Slovenska košarkarska reprezentanca je osvojila prvo mesto v skupini B, skupini smrti in naslednja ovira v osmini finala je Belgija. Zaključni del prvenstva se seli v nemško prestolnico Berlin, kjer bo vse drugače in hkrati vse po starem. Druga dvorana, Mercedes Benz Arena je malček manjša od Lanxess Arene v Kölnu, drugačna je notranjost, a košarka je enaka, ista, takšna kot jo zmore igrati le moj tim. Predvsem pa je drugačna stopnja tveganosti, kajti od tu naprej nobena od reprezentanc nima pravice do spodrsljaja. Vsaka zmaga pelje po poti do brez smrtnosti, vsak poraz bo bolel kot hudič. Slovenski kapetan Goran Dragič je bil v Kölnu zelo neposreden: »Mi do medalje nikakor ne bomo prišli na lep način. Na dresih imamo znak Jordana, spodaj piše Slovenije in vsak nasprotnik bo proti nam skušal pokazati največ, kajti samo mi smo aktualni evropski prvaki.«

Slovenska izbrana vrsta je sijajno reagirala po porazu proti BIH in na navdušujoč način nadaljevala prvenstvo. Ekipa je homogena, čvrsta in izjemno borbena, ko pa dodamo briljanten učinek Luka Dončiča, pa nam igra naših fantov lahko vzbuja le presežno mejo optimizma. Povzamemo izjavo Eda Muriča, ki je po zmagi proti Franciji, ko je Dončič dosegel 47 točk in postavil drugi najboljši strelski dosežek v zgodovini evropskih prvenstev, z vso mero spoštovanja, dejal: »Tega kar počne Luka se ne da naučiti. To je poezija. Ko se začne smejati, nasprotnik ve, da je v težavah.«

Med vodilnimi igralci po indeksni oceni so na vrhu košarkarji iz lige NBA in nekaj najboljših iz Evrolige. Praktično ni prav nobenega presenečenja.  Na vrhu je Grk Giannis Antetokounmpo, sledijo mu Srb Nikola Jokić, pa Bolgar Aleksandar Vezenkov in Luka Dončič ter Finec Lauri Markkanen. Med slovenskimi reprezentanti najdemo na 16. mestu Mika Tobeya in na 29. Gorana Dragiča.

Foto: FIBA/Eurobasket 2022

Po skupinskem delu so prvenstvo zapustile naslednje reprezentance: iz skupine A (Tbilisi) Bolgarija in Gruzija, iz skupine B (Köln) Bosna in Hercegovina ter Madžarska, iz skupine C (Milano) Estonija in Velika Britanija in iz skupine D (Praga) Izrael in Nizozemska.  Reprezentancam Madžarske, Velike Britanije in Nizozemske ni uspelo doseči niti ene zmage, med tem, ko sta se brez poraza v osmino finala uvrstile le Srbija in Grčija.

Eurobasket 2022 (Berlin): pari osmine finala

Nemčija – Črna Gora četrtfinale Grčija – Češka

Španija – Litva četrtfinale Finska – Hrvaška

Slovenija – Belgija četrtfinale Ukrajina – Poljska

Turčija – Francija četrtfinale Srbija – Italija

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment