Španiji zlato, Francozom srebro in bron Nemcem. Slovenija šesta.  1. evropsko prvenstvo v košarki je postreglo z največ presenečenji v zgodovini prvenstev stare celine, pa čeprav bomo po nekaj letih pregledovali seznam dobitnikov medalj in ne bo prevelikega začudenja ob dobitnicah medalj, reprezentanc Španije, Francije in Nemčije.

V velikem finalu sta se udarili Španija in Francija, dve ekipi, ki sta zmogli in znali priti do konca. Čeprav je pot obeh povsem različna, pa bo že obveljalo, da sta moštvi 61 letnega Sergia Scariola in 59 letnega Vincenta Colleta znali stopnjevati formo in predvsem sta se znašli v izločilnih bojih, takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Španiji pred prvenstvom praktično nihče ni pripisoval resnih možnosti za uvrstitev v finale, saj je menjava generacij na splošno zahteven in tvegan proces, kjer pa Španci ne poznajo ovir, ki bi jih zaustavile na poti do izjemnih uvrstitev na vseh večjih košarkarskih tekmovanjih na svetu. Španija je letos osvojila zlato ali srebrno medaljo v prav vsaki starostni kategoriji, kar pa se Eurobasketov tiče, je bilo njihovo slavje v Berlinu že četrto (2009, 2011, 2015 in 2022), prav pri vseh pa je bil pomemben člen, danes 37 letni Rudy Fernandez, eden najboljših krilnih evropskih igralcev vseh časov. Za finalni rezultat v finalu 88:76 v korist Špancev, je bil najbolj zaslužen mlajši od bratov Hernangomez, Juancho. Izjemno pot je v zadnjem letu dni prehodil Madridčan, ki nikoli ni igral za Real. Iz Estudiantesa je leta 2016 prestopil v ligo NBA v Denver. Onstran Atlantika ni dobil preveč odmevne vloge na parketu, a je vseeno v dresu Minnesote (2019-2021) imel povprečje 10 točk. Leta 2021 je dobil glavno vlog v filmu Hustle, ki mu jo je namenil Adam Sandler. Zgodba o skromnem in revnem košarkarskem genialcu, pa je leta 2022 posegla po vseh kotičkih sveta in filmski Bo Cruz je postal sinonim za športno vztrajnost in voljo. Filmski hit je Juancho nadgradil še z brilijantno predstavo v finalu, ko je Francozom nasul 27 točk, od tega kar sedem trojk. Mlajši Hernangomez je postal MVP finala, njegov leto in pol starejši brat Willy, ki pa je začel pri madridskem Realu, danes pa je član Pelicansov iz New Orleansa, pa je zasedel prestol najbolj koristnega igralca Eurobasketa 2022. Na tem mestu je nasledil Gorana Dragića, ki je bil MVP 2017.

Foto: FIBA/Eurobasket 2022

Poleg Willya Hernangomeza so bili v prvo peterko prvenstva izbrani še: Lorenzo Brown (ŠPA), Dennis Schröder (NEM), Rudy Gobert (FRA) in Giannis Antetokounmpo (GRČ). Grški »freak« si je bržkone mesto v peterki izboril, ker je bil, kljub predčasnemu grškem izpadu z Eurobasketa, najboljši strelec.

Lorenzo Brown, Dennis Schröder, Rudy Gobert in Willy Hernangomez (Foto: FIBA/Eurobasket 2022)

Lestvica najboljših strelcev Eurobasketa 2022:

1 Giannis Antetoukunmpo (GRČ) 29,3

2 Lauri Markkanen (FIN) 27,9

3 Aleksandar Vezenkov (BOL) 26,8

4 Luka Dončič (SLO) 26,0

5 Dennis Schröder (NEM) 22,1

V boju za bronasto medaljo je Nemčija z 82:69 premagala Poljsko. Nemci so bili zadovoljni z medaljo, prav tako pa tudi Poljaki niso podlegli čarom neposrednega boja za medalje in po padlem zastoru, veselo ugotavljali, da je njihova reprezentanca presenetila vso evropsko javnost in s hrvaškim trenerjem Igorjem Miličićem postala evropska košarkarska velesila.

Za četrto mesto si vsakdo zasluži ta vzdevek, pa čeprav se slovenski ljubitelji športa s tem ne bi strinjali. Poljska je bila krvnik slovenske reprezentance, ki je podobno kot srbska ali grška, stavila na premalo »konj« in bila v izčrpljujočem ritmu tekem enostavno preutrujena. Lahko bi dodali, premalo sveža, premalo kreativna ali za četrtfinale, premalo krvoželjna. Precej je bilo prelitega črnila in izrečenih besed, ki so odmevale prav v vsakem slovenskem vogalu. Slovenska reprezentanca, ki ji je na parketu  poveljeval četrti strelec prvenstva 23 letni Luka Dončič, ni zmogla z odliko odigrati še ene tekme. Tekme, ki jo je žal poslala domov. Vzrokov je bilo več, a del njih verjetno nikoli ne bo prišel na površje. Brez žal pomislekov lahko govorimo o določenih krivdah. Le del njih je na svoja pleča prevzel Luka. Edini. Kar pa priča o njegovi odprtosti in športni velikosti. Po drugi strani je to tudi dokaz o slabosti in neodkritosti koga drugega, ali več njih. Slovenska reprezentanca ni dosegla cilja. Slovenska reprezentanca na prvenstvu ni razočarala, a je povsem odpovedala v ključnem trenutku.

Foto: FIBA/Eurobasket 2022

Na Eurobasketu je tekmovalo 24 reprezentanc. Španija je postala prvak z eno samo izgubljeno tekmo in to v skupinskem delu proti Belgiji. Precej izenačeno je bilo tudi na tekmo proti Turčiji in Litvi. Vse ostalo je bilo na parketu rešeno že precej pred piskom sirene. Vključno s polfinalno in finalno tekmo. Španski košarkarji so bili praktično v vseh statističnih prvinah med boljšimi, kar dokazuje, da so si zlato medaljo zaslužili in predvsem to, da le ekipa in ekipna igra lahko pripeljeta do medalje.

Slovenska reprezentanca je bila na prvenstvu četrta najbolj uspešna v napadu, prav tako je bila četrta v skokih. Malce bolj skrbi precej luknjičasta obramba, slab odstotek meta za tri točke (22. mesto), podpovprečno izvajanje prostih metov (13.) in uvrstitev v drugo polovico ekip po številu asistenc na tekmo (15.).

Eurobasket 2022, vrstni red:

1 ŠPANIJA

2 FRANCIJA

3 NEMČIJA

4 POLJSKA

5 GRČIJA, 6 SLOVENIJA, 7 FINSKA, 8 ITALIJA …

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment