Športnik leta 2023 bo v torek v Cankarjevem domu ob 20.00



Ljubljana – Letošnja prireditev Društva športnih novinarjev Slovenije

(DŠNS) Športnik leta bo v torek, 19. decembra, v Cankarjevem domu v Ljubljani z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija. Začela se bo ob 20.00 uri.

Tedaj bodo znani nasledniki atleta Kristjana Čeha, smučarske skakalke Urše Bogataj in mešane ekipe v smučarskih skokih, ki so bili najboljši v 2022. Za najbolj obetavno mlado športno osebnost je bila v Cankarjevem domu v Ljubljani izbrana golfistka Pia Babnik, nagrado za fair play pa sta dobili biatlonki Polona Klemenčič in Ula Hafner.

Čeh, svetovni prvak, evropski podprvak in zmagovalec diamantne lige v metu diska, je dobil 174 točk in ugnal Pogačarja (141), najboljšega na svetovni kolesarski lestvici, tretji je bil alpski smučar Žan Kranjec (119), srebrni veleslalomist olimpijskih iger na Kitajskem. Urša Bogataj je prejela 231 točk za dve zlati kolajni na OI v Pekingu (posamezno in na mešani ekipni tekmi), tretja je bila v skupnem seštevku svetovnega pokala. V glasovanju ji je sledila Janja Garnbret (219), trikratna evropska prvakinja v športnem plezanju in zmagovalka svetovnega pokala. Tretja je bila še druga smučarska skakalka Nika Križnar (85) za bron na OI med posameznicami in zlato na mešani ekipni tekmi ter drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Na mešani ekipni tekmi sta na OI poleg Nike Križnar in Urše Bogataj skakala tudi Peter Prevc in Timi Zajc, z 61 glasovi je četverica postala ekipa leta.

at reception for best Slovenian Sportsman 2022 in Cankarjev dom, Ljubljana, Slovenia on December 13, 2022

Na letošnji prireditvi, ki se je bo udeležil tudi predsednik slovenske vlade Robert Golob, se bodo spomnili tudi velikanov pred in po razglasitvi samostojne Slovenije, med katerimi bodo številni dobitniki olimpijskih medalj, ki pa še niso dobili Bloudkove nagrad. Najvišja državna priznanja za šport bodo poslej dobili po nedavni spremembi zakonodaje, ki jo je državni zbor potrdil z vsemi glasovi navzočih poslancev. Omenjene športne legende bodo letošnji podeljevalci.

Voditelja tokratnega osrednjega športnega dogodka v državi ob koncu leta bosta športni novinar Anže Bašelj in voditeljica ter pevka Flora Ema Lotrič. Plesno in glasbeno bo dogodek dopolnil Bolero in njegove tri velike skupine, ki so v zadnjih letih osvajale svetovne in evropske naslove. Prvaki za prvake, ki jih bo z orglami na oder povabil organist in čembalist Tomaž Sevšek Šramel, leta 1988 prejemnik druge nagrade na evropskem tekmovanju mladih orglavcev. Režiser je Jaka Krivec ob pomoči Roka Škodlarja, scenograf Ivo Koritnik, za video vsebine na pa bo skrbela Stella Ivšek.

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla, in jih je oblikoval Luka Tratnik. DŠNS bo prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ta bo ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, velike statue, plakete pa bodo dobili trenerji teh športnikov. Prireditev so denarno podprli glavni sponzor Športna loterija ter Fundacija za financiranje športnih organizacij, ter Slovenska industrija jekla, Pivovarna Laško, Red Bull in Radenska.

 

OBVESTILO ZA MEDIJE

Športna uredništva slovenskih medijev ob tej priložnosti obveščamo, da od 18.00 naprej najbolj izpostavljene goste prireditve pričakujemo na glavnem vhodu Cankarjevega doma, kjer bo v veliki sprejemni dvorani modra preproga in priložnost za foto termin. Po modri preprogi se bodo sprehodili nagrajenci, podeljevalci, ostali vrhunski športniki, funkcionarji in predstavniki sponzorjev prireditve. Pred modro preprogo in veliko oglasno steno pri glavnem vhodu v Cankarjev dom bo v veliki sprejemni dvorani prostor za fotoreporterje in snemalce.

Intervjuji pred prireditvijo ob prihodu na modro preprogo ne bodo mogoči, čas za izjave nagrajenih športnikov bo namenjen takoj po prireditvi na odru Gallusove dvorane. Vse zainteresirane medije in fotoreporterje, ki bi želeli poročati s prireditve, vljudno naprošamo, da nam to sporočite do ponedeljka, 18. decembra 2023, do 12. ure na elektronski naslov sportnikleta@dsns.si.

IO DŠNS

 

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment