Janja Garnbret, Tadej Pogačar in moška nogometna reprezentanca najboljši športniki leta 2023Športna plezalka Janja Garnbret, kolesar Tadej Pogačar in nogometna reprezentanca Slovenije med ekipami so najboljši športniki leta 2023 po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS).

Za najbolj obetavno mlado športno osebnost so v Cankarjevem domu v Ljubljani razglasili nogometaša Benjamina Šeška, nagrado za fair play je prejel smučarski skakalec Anže Lanišek, za najboljše med športniki invalidi pa so bile izbrane slovenske reprezentantke v odbojki sede.

Pogačar je v glasovanju 121 novinark in novinarjev dobil 267 točk, drugi je bil njegov kolesarski tekmec Primož Roglič (166), tretji pa košarkarski zvezdnik Luka Dončić (101).

Športnik leta 2023 – starša in v ozadju Tadej Pogačar.
Razglasitev in podelitev priznanj slovenskim športnikom,
Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana, Slovenija, 19.12.2023,
Foto: Igor Kupljenik/MI-PRESS

Nagrado sta v Pogačarjevem imenu prevzela mama in oče, Marjeta in Mirko Pogačar. Pogačar, ki je nagrado prejel še drugič, se je navzočim javil prek video povezave ter še enkrat razkril cilje v letu 2024. Meril bo na dvojček zmag Giro-Tour na obeh velikih tritedenskih dirkah, ki se ju bo udeležil, torej na dirki po Italiji in Franciji. Visoke cilje pa ima tudi s slovensko reprezentanco na svetovnem prvenstvu v cestnem kolesarstvu.

Garnbret je zmagala zelo prepričljivo s 336 točkami, druga je bila atletinja Tina Šutej (107), tretja judoistka Andreja Leški (75). Med ekipami sta bili prvi dve le tri glasove oddaljeni druga od druge, nogometna reprezentanca je bila s 44 glasovi pred moško odbojkarsko reprezentanco (41).

Voditelja prireditve, športni novinar Anže Bašelj in voditeljica ter pevka Flora Ema Lotrič, sta najprej pohvalila obleko Garnbret, od leta 2018 štirikratne dobitnice nagrade Športnica leta, pa tudi uvodni klepet je bil v znamenju oblek. Kar odlične športne plezalke nikakor ni zmedlo.

V sproščenem pogovoru na odru je razkrila, da je najdlje izbirala prav letošnjo obleko, kreacijo slovenske modne oblikovalke Matee Benedetti.

Športnik leta 2023 – Janja Garnbret
Razglasitev in podelitev priznanj slovenskim športnikom,
Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana, Slovenija, 19.12.2023,
Foto: Igor Kupljenik/MI-PRESS

“Hotela sem biti malo drugačna v primerjavi s prejšnjimi leti, upam, da mi je uspelo,” je dejala Garnbret, ki je požela kompliment voditelja. Nato je dodala, da “ne more nositi enake obleke vsako leto, ko prejme to nagrado”.

V odgovoru na vprašanje voditeljice o tekmovalnih dosežkih pa je nadaljevala, da je v minuli sezoni najbolj ponosna, da se je vrnila nazaj na tekmovalne stene po prvi resni poškodbi v karieri. Februarja si je poškodovala palec na nogi, že na prvi tekmi svetovnega pokala v balvanih v Pragi, na kateri je nastopila po poškodbi, je stopila na zmagovalni oder.

“Čeprav ni bila zlata medalja, ampak drugo mesto, je bilo super.” Seveda pa je kot glavni dosežek sezone omenila svetovno prvenstvo in osvojeno olimpijsko vozovnico za Pariz.

“Vedno se da napredovati, vedno se da kaj dodati, tako da sem že napisala božičku pismo za eno res specifično barvo medalje naslednje leto, upam, da mi jo bo prinesel,” se je ozrla proti novemu glavnemu cilju – obrambi naslova olimpijske prvakinje.

Nagrado za najboljšo ekipo leta je v imenu slovenske nogometne reprezentance prevzel selektor Matjaž Kek, ki ga je na odru spremljal poškodovani Jaka Bijol, ta je na oder prišel z berglami.

“Priznanje je še ena potrditev, da se splača vztrajati, da so vztrajali in da so verjeli vase in da niti v enem trenutku niso podvomili, da nam ne bi uspelo iti na evropsko prvenstvo. Sicer ni isto kot osvojiti medaljo, ampak upam, da smo dodali vsaj en kamenček v mozaik sijajnih uspehov slovenskih športnic in športnikov,” je dejal Kek, ki je seveda vesel, da je tudi nogomet končno na tej slovenski športni karti.

“Skupina je skorajda najtežja možna, se pravi, tako in tako smo že odpisani avtsajderji, tu pa ti fantje znajo pošteno zakuhati. Predvsem sem vesel zanimanja za EP. Pri loteriji za vstopnice ne moremo kaj dosti pomagati, bomo pa skušali tekmovati in ne biti samo udeleženci EP,” je napovedal selektor Kek o tekmecih na EP 2024 Angliji, Srbiji in Danski.

Športnik leta 2023 – nogometna reprezentanca (Jaka Bijol in Matjaž Kek)
Razglasitev in podelitev priznanj slovenskim športnikom,
Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana, Slovenija, 19.12.2023,
Foto: Igor Kupljenik/MI-PRESS

Z vnaprej posnetim nagovorom je nagrajenim športnikom čestitala predsednica države Nataša Pirc Musar, ki je trenutno na državniškem obisku v Latviji in zato ni mogla športnikov povabiti na sprejem v predsedniško palačo pred prireditvijo. “Se pa vsekakor vidimo naslednje leto in tudi datum že imam v koledarju,” je dejala predsednica Slovenije.

Prireditev DŠNS že več kot dve desetletji obeležuje v Cankarjevem domu v Ljubljani z neposrednim prenosom na Televiziji Slovenija. DŠNS je prireditev tudi letos pripravilo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ki je tokrat razdelil svoja najvišja priznanja.

Voditelja tokratnega osrednjega športnega dogodka v državi ob koncu leta sta bila športni novinar Anže Bašelj in voditeljica ter pevka Flora Ema Lotrič. Plesno in glasbeno so dogodek dopolnil Bolero in njegove tri velike skupine, ki so v zadnjih letih osvajale svetovne in evropske naslove.

Športnik leta 2023 – voditelja Flora Ema Lotrič in Anže Bašelj
Razglasitev in podelitev priznanj slovenskim športnikom,
Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana, Slovenija, 19.12.2023,
Foto: Igor Kupljenik/MI-PRESS

Prvaki so nastopili za prvake, ki jih je z orglami na oder povabil organist in čembalist Tomaž Sevšek Šramel, leta 1988 prejemnik druge nagrade na evropskem tekmovanju mladih orglavcev. Režiser je bil Jaka Krivec ob pomoči Roka Škodlarja, scenograf Ivo Koritnik, za video vsebine pa je skrbela Stella Ivšek.

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla, in jih je oblikoval Luka Tratnik. DŠNS je prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ta bo ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, velike statue, plakete pa so dobili trenerji teh športnikov. Prireditev so denarno podprli glavni sponzor Športna loterija ter Fundacija za financiranje športnih organizacij, ter Slovenska industrija jekla, Pivovarna Laško, Red Bull in Radenska.

Športnik leta 2023 – Franjo Bobinac, predsednik OKS                                                                    Razglasitev in podelitev priznanj slovenskim športnikom.                                                                      Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana, Slovenija, 19.12.2023.                                          Foto: Igor Kupljenik/MI-PRESS

 

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment