Italijan Merlo predsednik Aipsa, Zidar in Bolhar izvoljena v izvršni odborItalijan Gianni Merlo ostaja predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS). Na volilnem kongresu v Rimu ni imel protikandidata. Jože Zidar, novinar Slovenske tiskovne agencije, je bil ponovno izvoljen v izvršni odbor svetovnega združenja, Gašper Bolhar, novinar Arene Sport Slovenije, pa v evropski del Aipsa.

Za IO AIPS je sprva kandidiralo 25 predstavnikov nacionalnih združenj. Na samih volitvah, na katerih je sodelovalo 106 nacionalnih združenj, je bilo po odstopih 12 kandidatov, kolikor je bilo tudi mest. Gašper Bolhar je na volitvah za AIPS Evrope s 54 glasovi dobil drugo največje številno v glasovanju za IO, kar pomeni, da je prejel več kot 90% glasov evropskih držav, Za predsednika je bil ponovno izvoljen Maltežan Charles Camenzuli, ki je s 26:13 ugnal Marca Ventulaca, novinarja francoskega L’Equipa.

Jože Zidar ponovno v izvršnem odboru AIPS

Na svetovnem kongresu športnih novinarjev so obravnavali tudi številne druge teme pomembne za delovanje in razvoj dela športnih novinarjev, ki se pojavljajo med drugim z vključevanjem robotskega pisanja.

Osrednji gost je bil predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Aleksander Čeferin, ki je napovedal ponovno kandidaturo naslednje leto. Pred volitvami pa je Mednarodni olimpijski komite (MOK) zagotovil, da bo kljub številnim težavam, s katerimi se po svetu srečujejo mediji, še naprej zagotavljal nemoteno delo novinarjev, tudi za naslednje igre v Parizu.

OI bodo v francoski prestolnice potekale med 26. julijem in 11. avgustom 2024, v 32 športih in 48 različnih panogah bo podeljenih 329 kompletov medalj. Zanje se bodo potegovalo 10.500 udeležencev, prvič doslej bo polovica športnic in športnikov.

Lucia Montanarella, direktorica za medije Moka, je izpostavila, da je pandemija covida-19 zelo posegla v delo medijev in poročanje iz OI. Tako je bilo za novinarje na letošnjih zimskih igrah v Pekingu 3000 mest, bilo pa jih je le 1951 novinarjev iz 520 medijev, ki so prišli iz 50 držav. Montanarella je zagotovila, da bo MOK kljub zmanjšanju števila novinarjev, ki poročanju s samih prizorišč tekmovanj, še naprej zagovarjal, da bo to mogoče tudi v prihodnje.

Že nekaj časa pa se v nekaterih medijih pojavljajo tako imenovani roboti. Že samo ime nekaterim, ki se z avtomatskimi računalniškimi zapisi rezultatov, grafov in najbolj enostavnih vesti še niso srečali, navdaja z zaskrbljenostjo. Francoska tiskovna agencija AFP je z roboti začela pred desetletjem in pol na področju fotografije in videa ter v to vložila veliko denarja, da je bilo mogoče posneti fotografije ne le iz zraka, ampak tudi izpod vode in drugih nenavadnih mest, kar je prineslo osupljive posnetke.

Kljub fotografskim robotom pa tudi za to tehnologijo stojijo ljudje, povečini izkušeni fotografi, zato tudi nimajo težav z avtorskimi pravicami. Podobno velja tudi za druga področja medijev, so navedli predstavniki televizij in drugih največjih medijev sveta na okrogli mizi. Potrebno pa se bo v medijih pripraviti na to, kako z ’robotskim’ pisanjem določenega dela medijskih vsebin, ki olajšajo delo novinarjev, preprečiti širjenje neresničnih in etično nesprejemljivih novic ter kako zagotoviti uredniško avtonomijo v želji lastnikov po zniževanja stroškov in zmanševanju števila novinarjev ter s tem padanja kakovost in kredibilnosti medijskih vsebin.

Gašper Bolhar, Jože Zidar in Siniša Uroševič

MOK z mednarodnim združenjem športnih novinarjev od leta 2010 sodeluje v programu mladih novinarjev, ki dobivajo priložnost za izobraževanje na največjih tekmovanjih na svetu, pa tudi na nižjih ravneh. V enem izmed njih je lani sodeloval tudi Ukrajinec Vladislav Dunajenko. Potem, ko se je začel ruski vojaški napad na Ukrajino, se je pridružil vojski napadene države in je delil pretresljive podobe vojne, v katerih umirajo nedolžni.

Ritah Aliguma, udeleženka programa mladih novinarjev v njegovih začetkih, pa je podala veliko bolj optimistično izkušnjo pri delu njene fundacije v domovini Ugandi, v kateri skrbi za izobraževanje otrok z zbiranjem finančnih sredstev za šolanje. S finančno pomočjo Uefe pa ji je uspelo v slamu na obrobju prestolnice Kampale zgraditi manjši stadion. V njegovi okolici so pred tem uredili teren tako, da se ob nalivih ne poseda več, da bi ogrožal barakarsko naselje nad njim.

Ob številnih temah, ki se dotikajo novinarsko delo, je pisana mednarodna zasedba korektno obsodila vsakršno onemogočanje prostega novinarskega dela, med vso svetovno novinarsko smetano, pa je tokratna slovenska zasedba pustila odličen vtis. Prvič se je zgodilo, da ima Slovenija kar dva novinarja v izvršilnem organu mednarodnega združenja. Joe Zidar torej ostaja član IO svetovnega AIPS, Gašper Bolhar član evropskega dela AIPS, Siniša Uroševič pa je predstavnik biatlona pri AIPS. Majhna Slovenija z dokazano dobrimi in v svetu priznanimi novinarji.

Iskrene čestitke Jožetu, Gašperju in Siniši.

Gašper Bolhar je bil z veliko večino izbran v izvršni odbor AIPS Evropa

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment