Slovenski košarkarji pred težko oviro na kvalifikacijah za OI ParizSelektor moške košarkarske reprezentance Aleksander Sekulič je kot zadnja prečrtal Bineta Prepeliča in Jana Špana ter v Pirej peljal 12 mož, tistih, ki najbolje ustrezajo njegovim taktično/tehničnim principom in teh, ki so najbolje pripravljeni. Kot zadnji se je pripravam za olimpijske kvalifikacije pridružil Luka Dončić, tik pred njim je v slovensko jato prišel ameriški center Josh Nebo. Slednji je lani igral v Maccabiju, v sezoni 2024/25 bo igral za Milano, hitra naturalizacija pa je pomenila, da bo 206 cm visoki igralec iz Houstna prvo ime reprezentance pod košem. Američan je prevzel mesto, ki ga je v preteklih letih imel Mike Tobey.

Slovenska reprezentanca je v pripravljalnem obdobju izgubila z Litvo v Vilniusu (92:86) in jo na povratni tekmi premagala v Stožicah (70:68). Zadnja tekma je bila prav tako v Stožicah, naši fantje pa so strli odpor žilavih Brazilcev (86:80). Na prvi tekmi je bil z 19 točkami najboljši strelec Aleksej Nikolič, na drugi Klemen Prepelič (15), na tretji pa Luka Dončić (32).

Zaradi poškodb sta se po letu dni odsotnosti vrnila Edo Murić in Vlatko Čančar, ki sta ujela val, a bo na njuno formo potrebno še počakati, veseli pa, da sta vse tri tekme prestala brez fizičnih težav. Na prvih dveh tekmah sta dirigentski palici v rokah imela Nikolič in Prepelič, ob prihodu Dončiča, sta fanta stopila za njegov hrbet in zelo dobro opravila nalogo. Večina ljubiteljev košarke je morda več pričakovala od Josha Neba, ki bo moral hitro prestaviti v višjo prestavo, v kolikor slovenska reprezentanca ne želi imeti večjih težav v skakalnem delu in igri bližje obroča. Nebo je evroligaški igralec in ta nivo igre od njega tudi pričakujemo. Konec koncev je bil v sezoni 2023/24 najboljši skakalec elitne Evrolige. Pomembno vlogo sta v pripravljalnem delu imela, eden najbolj izkušenih v reprezentanci Zoran Dragić in prav tako prekaljeni Gregor Hrovat, bistveno večjo vlogo bo imel tudi Žiga Dimec, ki zaradi obeh Američanov, na tekmah proti Litvi in Braziliji, ni dobil večje minutaže. Na štirici bo vstopal Luka Ščuka, na krilnem oziroma branilskem položaju bosta vseskozi v nizki preži Miha Cerkvenik in Leon Stergar.

Na turnirju v Pireju bo tekmovalo šest reprezentanc. V skupini A sta poleg Slovenije še Hrvaška in Nova Zelandija, v skupini B pa Grčija, Dominikanska republika in Egipt. V skupinah igra vsak z vsakim, potem pa se bosta prvi dve reprezentanci iz vsake skupine pomešali z nasprotno skupino in zmagovalca polfinalnih tekem se bosta v velikem finalu pomerila za eno vstopnico za Pariz. Na olimpijski turnir so že uvrščene reprezentance Nemčije, Srbije, Francije, ZDA, Kanade, Avstralije, Japonske in Južnega Sudana.

Foto: KZS

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment