100. obletnica AIPS v španski Santa SusanniNa znameniti Costa Bravi, približno na pol poti med Barcelono in Girono, je turistični kraj Santa Susanna, ki je že nekaj let središče mednarodne zveze za bodybuilding (IFBB) oziroma tekmovanj na najvišji ravni. Tudi tokrat so močne atletinje in atleti imeli evropsko prvenstvo, a hotelske namestitve in večje dvorane jim je teden dni prej zavzelo okrog 400 športnih novinarjev in predstavnikov nacionalnih novinarskih društev, med njimi tudi dva Slovenca, predsednik DŠNS Jože Zidar in podpredsednik Gašper Bolhar.

Mednarodno združenje športnih novinarjev AIPS je na kongresu ob svoji stoletnici šestič podelilo svetovne nagrade za dosežke v športnem novinarstvu. Združenje je za šest kategorij nagrad prejelo rekordnih 1887 predlogov iz 140 držav, tudi iz največjih svetovnih medijev.

Nagrado za življenjsko delo je prejela Španka Sara Estevez. Letos bo napolnila 99 let, več kot dve desetletji je v svojih začetkih v športnem novinarstvu delovala pod imenom Marathon. Drugače kot ženska ne bi mogla opravljati tega dela v častnikih in na radiu, kar se sedaj zdi skoraj nepredstavljivo v večini demokratičnega sveta.

Tako kot v prejšnjih petih letih so za novinarske nagrade v posebnem večfaznem postopku v osmih novinarskih zvrsteh izbrali po tri finaliste. Nagrajenci so dobili poleg posebnega priznanja še po 8000, 3000 ali 2000 evrov za posamezna mesta. Med prvimi tremi ni bilo slovenskih novinarjev.

Športni novinarji na stoletnici AIPS

AIPS bo sto let delovanja praznovala v začetku avgusta med olimpijskimi igrami v Parizu, kjer je tudi začelo svojo pot z ustanovno sejo v boksarskem ringu. Slovesnost bo združenje pripravilo skupaj z Unescom, s katerim sodeluje, še posebej v zadnjem obdobju pri vprašanjih umetne inteligence.

UEFA predstavila nov način tekmovanj

V ligi prvakov, v evropski in konferenčni ligi bo sodelovalo skupaj 108 ekip, namesto skupinskega dela bo uveden ligaški sistem, razen branilcev naslovov pa se bo moralo ostalih 105 ekip kvalificirati prek domačih lig. V skupinskem delu lige prvakov je bilo tako doslej 32 klubov, ki so bili razdeljeni v osem skupin s po štirimi ekipami. Namesto skupin bo uveden ligaški sistem, v katerem bo 36 klubov razvrščenih od prvega do 36. mesta. Nato bo sledil izločilni del lige, prva osmerica ligaškega dela bo uvrščena vanjo neposredno, do 23. mesta bodo klubi igrali dodatne tekme za napredovanje, ostali bodo izpadli. Vsaka ekipa bo v ligaškem delu odigrala po osem tekem, vendar le s po enim dvobojem z vsako doma ali na tujem, skupaj bo imelo vsako moštvo po štiri tekme pred svojimi navijači in ostale v gosteh. Povratnih dvobojev v tem delu tako ne bo. Doslej so v skupinskem delu igrali proti trem tekmecem, z vsakim doma in v gosteh. Ekipe bodo v žrebu razdeljene v štiri skupine glede na lestvico klubov. V prvi bodo najmočnejše, v zadnji najnižje uvrščene. Že v prvem delu pa se bo ekipa iz prve, najvišje skupine pomerila tudi z eno iz prav tako prve skupine, imela pa bo še po dva boja z ekipami v preostalih treh skupinah. Prvih osem ekip na lestvici po ligaškem delu, ki bo potekal od septembra do januarja, se bo neposredno uvrstilo v izločilne boje. Med 9. in 16. mestom se bosta v nadaljevanju odvijali dve mini ligaški tekmovanji za nastop v izločilnih bojih, moštva od 25. mesta naprej pa bodo izpadla.

Evropska atletska prvenstva se ne bodo prekrivala z nogometnimi

Predsednik Evropske atletike (EA), Bolgar Dobromir Karamarinov, je ocenil, da bo letošnje evropsko prvenstvo v kraljici športov preseglo prejšnje. EA se je leta 2010 odločila, da bo namesto štiriletnega uvedla dvoletni razmak pri EP, pri tem pa je naletela na težavi, saj se prvenstva srečujejo vsaka štiri leta z olimpijskimi igrami in evropskim prvenstvom v nogometu. “Prepričan sem, da je letošnji datum ustreznejši kot prejšnji, EP v Rimu bo med 7 in 12. junijem, torej pred EP v nogometu in skoraj dva meseca pred OI v Parizu. To bo omogočilo dovolj časa, da se tekmovalci pripravijo na EP in OI, kar priča tudi to, da bodo so nastop potrdili vsi največji zvezdniki in zvezdnice. Prav tako smo že februarja sklenili tudi vse marketinške dogovore,” je navedel Karamarinov.

Legendarni Edwin Moses podeljeval nagrade

Nagrade novinarjem AIPS je tokrat v Španiji podeljeval tudi ameriška atletska legenda Edwin Moses. Sedaj 68-letni dvakratni olimpijski in svetovni prvak na 400 m ovire je med letoma 1977 in 1987 zmagal na 107 finalnih tekmah v nizu in je dobil skupaj s kvalifikacijami 122 zaporednih tekov. Po karieri je bil med drugim tudi na čelu akademije Laureus, pa tudi borec za pravice manjših v ZDA. Prvič so bile tokrat predstavljene priprave na izid dokumentarca o njegovem življenju in delovanju Trinajst korakov.

Edwin Moses
Gianni Merlo, predsednik AIPS

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment