Novice

Tukaj si lahko preberete vse objavljene novice DŠNS

Tina Maze, Peter Prevc in odbojkarji športniki leta 2015Najboljša športnika Slovenije v letu 2015 sta tako kot lani in predlani alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, najboljša ekipa leta po izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS) pa je odbojkarska reprezentanca Slovenije. Mazejeva je nagrado prejela šestič, Prevc tretjič, odbojkarska reprezentanca pa prvič.

Dvakratna svetovna prvakinja zmagovalka Tina Maze, tudi druga v skupni razvrstitvi svetovnega pokala, je v glasovanju 131 članov DŠNS dobila 376 točk in prehitela svetovno prvakinjo v judu Tino Trstenjak (177) in športno plezalko Mino Markovič (150), evropsko prvakinjo in zmagovalko skupne razvrstitve svetovnega pokala v težavnosti.

»Precej vrtiljaka je bilo. Delala sem napake, ki jih drugače nisem. Učila sem se iz tega. Sprejemala sem poraze, ki jih vrhunski tekmovalec naj bi. Tako sem razumela dvoboj z Anno Fenninger. Užitek mi je bilo izgubiti s tako tekmovalko, ko sem vedela, da sem dala vse od sebe. Potem enoletni premor. To se ni rodilo iz danes na jutri. To sem sprejela pred začetkom lanske sezone, pa nisem bila uradna pri tem,« je dejala Tina Maze.

Za Prevcem, ki je za las izgubil prvo mesto v skupni razvrstitvi svetovnega pokala in je osvojil mali globus v poletih ter v glasovanju dobil 236 točk, sta se razvrstila svetovni biatlonski prvak Jakov Fak (177), ki je bil tudi tretji skupno v svetovnem pokalu, in deskar na snegu Žan Košir (133). Slednji je bil svetovni podprvak v paralelnem veleslalomu, osvojil je prvo mesto skupno v svetovnem pokalu ter mala kristalna globusa za paralelni slalom in veleslalom.

»Neprimeren trenutek je govoriti, po čem si bom zapomnil leto 2015. Sem sredi tekmovalne sezone, jaz gledam daleč naprej. Če se na hitro ozrem nazaj, potem rekord in dogodki v Planici, ti so najbolj zaznamovali mojo sezono. Po tem se je bom najbolj spominjal,« je dejal Peter Prevc.

Slovenski odbojkarji so po srebru rokometašev na domačem prvenstvu postali šele druga članska reprezentanca v igrah z žogo, ki je na velikem tekmovanju osvojila medaljo. Najprej so se po zmagi v evropski ligi uvrstili v svetovno ligo, poraz s Francijo v finalu evropskega prvenstva v Sofiji pa so slovenski uporabniki spletnih omrežij označili za zlato. Razmišljanje večine sta najbolje povzela dolgoletni kapetan slovenskih košarkarjev Jaka Lakovič, ki je zapisal »Srebrna medalja zlatih odbojkarjev…« ter Tina Maze: »S pravimi vodji in trenerji je Slovenija najboljša … tudi v ekipnih športih.«

»To je velika čast. Vsi v reprezentanci, vsi soigralci bi z veseljem prišli, ampak imajo klubske obveznosti. Edini sem tu, neizmerno sem vesel, da me je doletela ta čast, da lahko sprejmem ta pokal. Fenomenalno. Nismo si predstavljali, da bomo prilezli do sem. Poizkušamo samo uživati in iti naprej,« je dejal Jan Kozamernik, ki je s predsednikom OZS Metodom Ropretom v imenu odbojkarjev prevzel nagrado za ekipo leta.

Nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta, ta nagrada je bila podeljena drugič, je prejel motokrosist Tim Gajser, ki je osvojil prvo mesto v skupni razvrstitvi SP v razredu MX2. Priznanja najboljšim so izročili nekateri letos upokojeni nekdanji vrhunski športniki Dejan Zavec, Mitja Petkovšek, Tomaž Razingar, Mateja Pintar in Lucija Mlinarič; letošnje leto je bilo, kar se tiče športnih upokojitev, na žalost ljubiteljev športa eno najbolj bogatih v slovenski zgodovini.

Suvereno je slalomsko pot na odru med številnimi nastopajočimi, podeljevalci in nagrajenci speljal športni novinar in moderator Gašper Bolhar, ki je v voditeljskem delu opozoril na vse prevečkrat prezrte in pozabljene športnike, ki zaradi spleta okoliščin nikdar ne sežejo po medaljah, hkrati pa so njihova »peta mesta«, ne samo pozabljena, pač pa tudi prehitro skritizirana. Med športno druščino se je odlično, in kot smo ga vajeni, s humorjem prepletenimi vprašanji, vmešal legendarni igralec in profesor, Janez Hočevar Rifle, ki je prav pri najboljših dveh, Tini Maze in Petru Prevcu, na plan potegnil legendarni šal, ki je bil njegov zaščitni znak v nekoč izjemni akciji Podarim dobim.

DŠNS je najboljše športnike sezone razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta 8. decembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na TV Slovenija. DŠNS je prireditev Športnik leta v samostojni Sloveniji pripravilo petindvajsetič, skupaj pa je bila to že 48. prireditev.

Glasbeni gostje so bili Big Foot Mama, s svojo skupino in plesalkami se jim je pridružila Tanja Žagar. Slovensko himno je zapel operni pevec in nogometni poznavalec Juan Vasle, scenograf pa je bil Ivo Koritnik ob pomoči podjetja M Tom, tovarne oblazinjenega pohištva iz Mokronoga.

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je oblikoval priznani akademski slikar Janez Mišo Knez, izdelala pa umetniška livarna Livartis Boruta Kamška, katere tradicija sega v petdeseta leta prejšnjega stoletja.

DŠNS je prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ki je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v neolimpijskem letu, pomemben delež za izvedbo pa so dali tudi pokrovitelji Unitur, Športna loterija, Pivovarna Laško, Slovenska industrija jekla, Telekom Slovenije in blagovna modna znamka Sens. Največji finančni prispevek je dala Fundacija za financiranje športnih organizacij, sredstva pa je prispevalo tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Prireditev športnik leta je imela letos tudi dobrodelno noto, saj so lahko gledalci s pošiljanjem SMS-sporočil darovali sredstva za Fundacijo za podporo mladim športnikom iz socialno šibkih okolij, ki jo je Olimpijski komite Slovenije ustanovil za zbiranja sredstev za mlade, ki so uspešni tako v športu kot v šoli in izhajajo iz šibkih socialnih okolij. Fundacija za financiranje športnikov, kot je krajši naziv te ustanove, bo predvidoma dvakrat letno razdeljevala sredstva za mlade športniki od 14 do 18 let in za tiste do dopolnjene starosti 23 let.

 

MOŠKI

Ime priimek
Peter Prevc (smučarski skoki) 236
Jakov Fak (biatlon) 177
Žan Košir (deskanje na snegu) 133
Tine Urnaut (odbojka) 69
Tim Gajser (motokros) 44
Filip Flisar (smučanje prostega sloga) 40
Benjamin Savšek (kajakaštvo) 22
Jan Oblak (nogomet) 22
Simon Špilak (kolesarstvo) 14
Sašo Bertoncelj (gimnastika) 8
Rajko Hrvat (veslanje) 4
Senad Salkič (padalstvo) 4
Boštjan Maček (strelstvo) 3
Jan Polanc (kolesarstvo) 2
Dejan Zavec (boks) 1
Domen Škofic (športno plezanje) 1
Goran Dragić (košarka) 1
Josip Iličić (nogomet) 1
Matej Bečan (padalstvo, paraski) 1
Milivoje Novakovič (nogomet) 1
Mitja Gasparini (odbojka) 1
Samir Handanovič (nogomet) 1

ŽENSKE

Ime priimek
Tina Maze (alpsko smučanje) 376
Tina Trstenjak (judo) 177
Mina Markovič (športno plezanje) 150
Teja Belak (gimnastika) 35
Ana Velenšek (judo) 30
Maja Mihalinec (atletika) 7
Katja Višnar (smučarski tek) 3
Janja Garnbret (športno plezanje) 2
Kristina Erman (nogomet) 2
Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo) 2
Katarina Srebotnik (tenis) 1
Lucija Krkoč (atletika) 1

EKIPA

Ekipa Število točk
odbojkarska reprezentanca Slovenije 119
padalska reprezentanca Slovenije 4
reprezentanca Slovenije v šp. plezanju 3
Tina Mrak, Veronika Macarol (jadranje) 2
kanuistična reprezentanca Slovenije 2
nogometni klub Maribor 1