Izobrazba športnika je odvisna tudi od inteligence trenerjaLetošnjo prireditev Športnik leta so zaznamovali mladi obrazi. Prestižni naziv si je v moški konkurenci (pričakovano) prislužil 19-letni čudežni deček Luka Dončić, ki je jeseni prestopil v najboljšo košarkarsko ligo na svetu, NBA. Med ženskami je nagrado prejela prav tako 19-letna Janja Garnbret, slovenska najuspešnejša plezalka. Najboljša ekipa sta postali jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol.

S ponosom smo jim zaploskali, ko so prejeli nagrade za predanost športu, trdno delo, odrekanje, samodisciplino in moč, ob tem pa morda pozabili, da so med temi, na videz povsem odraslimi in za svoja leta zelo zrelimi ljudmi, še vedno dijaki, ki jih poleg vsakodnevnih treningov čakajo tudi šolske obveznosti, učenje, in seveda matura.

 »Ne se učiti, bodi idiot, saj boš zaslužil«

Vrhunski mladi športniki pogosto zaradi treningov zapostavijo izobrazbo in se posvetijo svoji karieri, ki se jim v tistem trenutku zdi najpomembnejša, ob koncu njihove športne poti pa se ne znajdejo, saj se med kariero niso izobraževali in o prihodnosti niso razmišljali. »Zavedati se moramo, da športnik ne živi realnega življenja, kot tudi ne trenerji. Sistem bi moral športnike pripravljati tudi na bodočnost, česar pa ne dela. Vsi jih dobesedno izkoriščajo –  zveze, sponzorji in drugi, potem pa jih pustijo. To je res kruto, vendar se mora športnik zavedati, da ga po karieri čaka drugo življenje. Vrhunski športniki, ki so bili uspešni, imajo manj težav, tisti manj uspešni, ki niso nikamor investirali, pa imajo potem velikanske težave,« je prepričan Andrea Massi, nekdanji trener smučarske kraljice Tine Maze, ki pa ima sicer pri podpori izobrazbe smučark dobre izkušnje. Tudi sam je treninge prilagajal potrebam učenja, saj je »tudi mentalno pomembno, da je športnik vesel in da vidi prihodnost. »Sama izobrazba športnika je zelo odvisna tudi od inteligence trenerja – če je neumen, bo rekel: ‘Ne se učiti, bodi idiot, saj boš zaslužil.’ In to je največja napaka,« je prepričan Massi.

Maturo moraš narediti, pa če ti je prav ali ne

Na pomembnost izobrazbe je opozorila tudi Garnbretova, ki je opravila maturo v spomladanskem roku in v tistem času spustila nekaj tekem. Odločitve ne obžaluje: »Če že ne greš na faks – tudi jaz bom pavzirala eno leto – maturo pač moraš imeti narejeno, že zaradi tega, ker se lahko kot športnik kasneje zaposliš v vojski. Jaz bom vedno rekla, da maturo moraš narediti, pa če ti je prav ali ne.« Na odru Cankarjevega doma je tako ob prevzemu nagrade tenisačici Kaji Juvan, ki je osvojila tretje mesto svetovala, naj maturo le opravi.

»Pričakovanja moraš pustiti, tako kot je rekla Janja, ki je dala prednost maturi,« pravi Juvanova, ki letos obiskuje zadnji letnik zasebnega izobraževalnega centra Erudio, priprave za maturo pa obiskuje na Gimnaziji Bežigrad. Kaja vidi v Sloveniji problem predvsem v tem, da je športnik takoj po dosegu uspeha deležen pritiska: »V bistvu si po eni strani vsi okoli mene želijo in pričakujejo od mene čim boljše rezultate, po drugi strani pa mi govorijo, da je izobrazba pomembna. Precej težko je, še posebej v mojem primeru, ker sem perfekcionistka in hočem imeti dobre ocene. Zavedam se, da mi bo na koncu, ko končam maturo, lažje, da bom vesela, da sem to naredila.«

Nina Vodeb

No Comments

Be the first to start a conversation

Leave a Comment