Podelili priznanja najboljšim športnikom za leto 2014DŠNS je na prireditvi Športnik leta 2014, ki ga je v samostojni Sloveniji pripravilo štiriindvajsetič – skupaj je bila to že 47. prireditev -, za najboljšo športnico iztekajočega leta izbralo Tino Maze, najboljši športnik je bil Peter Prevc, najboljša ekipa pa slovenska hokejska reprezentanca. Prvič so tudi podelili priznanje za najbolj izstopajočo mlado športnico leta, ki je pripadlo Maruši Mišmaš. Prireditev je zdaj že tradicionalno potekala v Cankarjevem domu.

V ženski konkurenci je v glasovanju članov DŠNS zmagala Tina Maze, ki je dobila 386 točk in tako prehitela biatlonko Tejo Gregorin (191) ter smučarsko tekačico Vesno Fabjan (155). Za Prevcem, ki je dobil 318 točk, je bil drugi hokejist Anže Kopitar (196), tretji pa deskar Žan Košir (168). Olimpijske igre v Sočiju so določile dobitnika tudi v ekipni konkurenci; hokejska reprezentanca je za uvrstitev v četrtfinale OI dobila 69 glasov, nogometni klub Maribor na drugem mestu jih je prejel 55, košarkarska reprezentanca pa dva. Žal se prireditve, zaradi obveznosti niso mogle udeležiti ženske dobitnice priznanj, izjema je bila Maruša Mišmaš, ki je prejela nagrado za izstopajočo mlado športnico leta. Ta nagrada je bila letos podeljena prvič in bo odslej tradicionalna. Posebno priznanje s strani DŠNS je ob koncu mandata na čelu slovenskega olimpijskega gibanja prejel Janez Kocijančič, ki je bil na tem mestu vse od leta 1991. Najprestižnejša priznanja najboljšim športnikom leta v Sloveniji so podelili športni novinarji Sanja Modrić, Jolanda Bertole, Anja Hlača Ferjančič, Nada Pavšin, Gregor Peternel, Gašper Bolhar, Boris Ličof in Marjan Velik.

Režija prireditve je bila tokrat v rokah nežnejšega spola, saj je bila režiserka dogodka Ivana Djilas, TV prenosa pa Urška Žnidaršič. Voditelju Igorju E. Bergantu, ki je sodeloval tudi pri scenariju, so pomagale športne novinarke in novinarji različnih slovenskih medijev. Glasbeni solisti so bili Tina Marinšek (pevka skupine Tabu), Gojmir Lešnjak Gojc ter Murat in Jose. Glasba je bila v celoti avtorska, besedila so nastala pod peresom Branka Završana, uglasbil pa jih je Boštjan Gombač, koreograf je bil Branko Potočan, scenografki arhitektki Ajda Vogelnik Saje in Katja Florjanc, kostumografinja in stilistka pa Jerneja Jambrek. Glasbeno skupino so sestavljali Boštjan Gombač (klarinet, piščali), Blaž Celarec (bobni, tolkala), Žiga Golob (bas, kontrabas), Andraž Mazi (kitara) in Primož Fleischman (saksofon). Plesalci so bili Branko Potočan, Dušan Teropšič, Borut Bučinel, Sebastijan Starič in Tina Janežič. Ob koncu se je v posebni točki predstavilo še okrog 50 otrok in pet trenerjev Športno nogometnega centra Marinko Galič.

DŠNS je prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija, z nekaterimi svojimi pokrovitelji pa je pomagal tudi Olimpijski komiteje Slovenije, ki je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, olimpijske plamenice za olimpijske medalje. Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelal priznani akademski slikar Janez Mišo Knez. Največji finančni prispevek je dala Fundacija za financiranje športnih organizacij.

VIDEOPOSNETEK PRIREDITVE
VEČ SLIK