Mednarodno športno novinarsko združenje v svoje vrste sprejelo KosovoDoha – Mednarodno združenje športnih novinarjev AIPS je na kongresu sredi februarja v Katarju v svoje vrste sprejelo Kosovo in Šrilanko, po izključitvah pa ponovno tudi Ruando in Savdsko Arabijo. Na kongresu v katarski prestolnici je sodelovalo 107 držav, uvedba obveznih ženskih kvot pri volitvah v organe AIPS pa tudi zaradi neenotnosti predlagateljic ni dobila podpore.

O uvedbi članstva Kosova v AIPS je tekla razprava le na kongresu AIPS Evrope, kjer so članstvu nasprotovali predvsem sosedje Kosova razen Albanije ter še nekaj drugih držav na čelu z Rusijo. Po dolgi razpravi, ki je bila podobna kot pri včlanitvi Kosova v svetovne organizacije na drugih področjih, je najmlajša država Evrope dobila veliko večino v glasovanju. Na generalni skupščini AIPS je bilo Kosovo na predlog evropskega dela organizacije sprejeto brez glasovanja z aklamacijo, druženje predstavnika Kosova z drugimi balkanskimi novinarji in ostalimi pa je v prijateljskih tonih potekalo tako pred tem kot tudi pozneje

Delegati niso podprli uvedbe obveznih ženskih kvot, tudi zaradi neenotnosti predlagateljic. Tako je Kenijka Evelyn Watta, ki je bila doslej začasna sekretarka AIPS, predlagala uvedbo kvote vsaj ene predstavnice v izvršnem odboru, druga ženska članica izvršnega odbora Laima Janusonyte Steinhoff pa je temu nasprotovala, saj je želela uvesti štiri predstavnice v 24-članskem najvišjem izvršilnem organu AIPS.

Večina predstavnic iz Evrope je bila proti kvotam, ker, kot je dejala predsednica švicarskega združenja Janine Geigele, mora biti v različne organe oseba izvoljena po svojih sposobnostih in ne na podlagi drugih kriterijev, kot je denimo spol posameznika. Tako je bilo preslišano mnenje zelo redkih azijskih in afriških predstavnic, da je položaj v Evropi povsem drugačen kot drugje po svetu. Zato bo ta tema ostala na dnevnem redu tudi na naslednjem kongresu, ki bo leta 2017 v Južni Koreji, gostiteljici zimskih olimpijskih iger 2018.

Veliko razprav je bilo tudi o konkretnih težavah, s katerimi se pri svojem delu srečujejo športni novinarji. Vse bolj se razširja praksa za plačevanje, ne le za prenose, ampak tudi za golo poročanje s športnih dogodkov tako na svetovni kot na nacionalnih ravneh. Iskanje dodatnih sredstev organizatorjev trči s tem ob polje svobode poročanja in mnenj, ki je povsem običajno za druga življenjska področja.

Peticija o svobodi poročanja na športnih tekmah je že nekaj let vložena v Evropski parlament in po njej se lahko v primeru težav ali onemogočanja dela novinarji in novinarske organizacije tudi pritožijo, kar sproži preiskave. Poleg tega se vse bolj zmanjšujejo sredstva, namenjena za potrebe medijev na tekmovanjih, kot so brezplačen internet ali prevozi med tekmovališči za predstavnike medijev na prvenstvih. To bi lahko še bolj osiromašilo poročanje s športnih dogodkov, ki jih je vse več v redkih najbogatejših državah sveta, predvsem tistih, ki imajo nafto in zemeljski plin.

Tako Katar v zadnjem obdobju gosti okrog 100 mednarodnih športnih dogodkov letno, tam bo med drugim tudi svetovno prvenstvo v nogometu leta 2022, razmišljajo pa tudi o organizaciji olimpijskih iger. V katarski prestolnici je tokrat nagrado AIPS za najboljše novinarsko središče na tekmovanjih v letu 2015 dobil Peking, gostitelj svetovnega atletskega prvenstva, prav Kitajska pa je z organizacijo olimpijskih iger leta 2008 dokazala, da ne gleda na denar, ko gre za predstavljanje svoje vse večje moči v svetu.

Obenem po korupcijskih aferah na drugi strani potekajo reformni procesi v številnih mednarodnih športnih organizacijah po vzoru Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki je to opravil že pred nekaj leti. Na čelu so mednarodna nogometna in atletska ter evropska nogometna zveza, kar bi lahko med drugim omogočilo, da bi se donedavna uveljavljene dobre prakse na področju medijev vsaj obdržale. Ne glede na vse pa poročanje tudi o nečednih početjih v omejenih organizacijah, pa tudi drugje v športu, ki ga vse bolj ogrožajo prirejanje športnih izidov in doping, ostaja pomemben del športnega novinarstva.