Istanbul po Istanbulu v StožicahSlovenska košarkarska reprezentanca je letos spisala izjemno zgodbo, ki ji v ekipnih športnih v vsej slovenski zgodovini ni para. Z osvojitvijo zlate medalje na Eurobasketu 2017 so kot ekipa kot tudi nekateri igralci glavni kandidati za naziv športne ekipe leta oziroma športnika leta. Na letošnjem prvenstvu stare celine je že v Helsinkih reprezentanco spremljalo skoraj 700 navijačev, medtem ko je v Istanbul romalo, kot radi rečemo, pol Slovenije. V finalnem obračunu proti Srbiji je slovenske košarkarje s tribun bodrilo sedem tisoč navijačev, izkupiček pa je znan. Slovenska košarkarska reprezentanca je postala evropski prvak.

Med rednimi spremljevalci dela in tekmovalnega procesa reprezentance so tudi slovenski novinarji, člani DŠNS. Letošnji uspeh so v Istanbulu doživeli praktično vsi novinarji, ki košarko spremljajo in poročajo s tekem, zato gre del zaslug za izjemno vzdušje v času Eurobasketa tudi njim. Ker je uspeh tako zelo izjemen in, ker je sodelovanje s krovno organizacijo odličen, sta se KZS in novinarji odločili zaključiti uspešno slovensko športno zgodbo tik pred začetkom novega tekmovalnega ciklusa, kvalifikacijam za svetovno prvenstvo, ki bo 2019 na Kitajskem.

Istanbul po Istanbulu je t.i. delovno ime zgodbe, ki se je odvila po koši dvorane Stožice. Le nekaj ur pred prvo uradno tekmo kvalifikacij (Slovenija je gladko s 87:74 premagala Belorusijo) sta si na parketu največje slovenske dvorane nasproti stali ekipa košarkarske zveze Slovenije in slovenskih košarkarskih novinarjev, ki so bili del super uspešne zgodbe v Istanbulu. Novinarski ekipi je poveljeval Saša Dončič, ki je na Eurobasketu odlično odigral vlogo strokovnega komentatorja, v letošnji sezoni pa uspešno vodi ekipo Ilirije v prvi slovenski ligi (liga Nova KBM). Resda je bila tekma primarno združevalna in ne-formalna, a se je KZS v prvi četrtini izkazala za premočno, kako tudi ne, ko pa novinarji že dolgo niso v tekmovalnem procesu. Izenačene naslednje tri četrtine so bile plod precej boljše igre novinarjev, da pa KZS ni izgubljala prednost pa je poskrbel nekdanji NBA-jevec in prvi človek KZS, generalni sekretar Rašo Nesterovič, ki je novinarjem nasul osem trojk. Končna zmaga KZS z 20-imi točkami razlike je zaslužena, novinarsko stališče pa je vzajemno z Eurobasketom 2017 – ni greh izgubiti proti evropskim prvakom.

Za novinarsko ekipo so nastopili: trener Saša Dončič, pomočnica Sara Ašanin Gole, pomočnik za skavting Jaka Lopatič ter igralci, Franci Pavšer ml., Gašper Bolhar, Žiga Bojca, Grega Terzič, Tilen Jamnik, Zoran Mijatovič, Miha Mišič, Vid Ponikvar.

Fotografije: Sportida agency