Franci Petek: »V skokih je vse možno«Po prireditvi Športnik leta 2017 smo se nekaj časa prerivali skozi skoraj nepregledno množico, ki se je zbrala v glavni avli Cankarjevega doma. Mimo nas so se sproščeno sprehajali aktivni in nekdanji športniki, letošnji nagrajenci in člani njihovih družin, politiki … Skratka, možnosti za pogovor je bilo več kot dovolj. Med obiskovalci je bil tudi Franci Petek, nekdanji smučarski skakalec in zdajšnji direktor Smučarske zveze Slovenije.

Letošnji uvod v sezono je bil bolj toplo-hladen. Vrstili so se uspehi in neuspehi, Peter Prevc je bil razočaran …  Vaš komentar?
Navijači si seveda želimo največjih uspehov, naši športniki pa nas na splošno zelo razvajajo. Tudi skakalci so pokazali, da sodijo v sam svetovni vrh. Pri Petru Prevcu je šlo rezultatsko malo navzdol, vendar to se dogaja vsakomur. To so običajni nihaji, zato je treba verjeti vanj.

Nam lahko iz prve roke zaupate, kako težko je, ko športnik ne zmore doseči ravni, na kateri je nekoč že bil?
Športnika takšni dogodki precej žrejo. Zgodi se, da začneš razglabljati o nepomembnih stvareh, kar te hromi in onemogoča, da bi te krila zares ponesla. Gre za veliko osebno preizkušnjo, ki jo lahko premagajo najmočnejši.

Selektor Goran Janus je v Engelbergu prvič v novi sezoni preizkusil Domna Prevca, po poškodbi se je vrnil Robert Kranjec. Bo Janus do olimpijskih iger našel idealno četverico?
Goran Janus je zelo izkušen trener. Pozna fante, zato sem prepričan, da ve, kaj počne. Jaz mu zaupam.

Bi Peter Prevc na letošnji novoletni turneji osvojil drugega zlatega orla?
Lovorik ne bi napovedoval, saj se morajo še zgoditi. Vsi trenirajo, da bi bili uspešni. Vse skupaj se mora poklopiti, v skokih pa je možno vse.

Kaj pravite o slovenskem podmladku?
Skoki imajo dober sistem dela tudi kar se tiče dela z mladimi. Slovenski skakalni klubi odlično delajo, zato je podmladka dovolj.

Katja Podgoršek