Novice

Tukaj si lahko preberete vse objavljene novice DŠNS

Vinarska reprezentanca Slovenije z zmago nad Nemci – evropski prvak v nogometuOd srede, 25. maja, do nedelje, 29. maja 2016, je v nemškem Mainzu potekalo 4. evropsko prvenstvo vinarjev v nogometu, Winzer Euro 2016. Ob vinarski reprezentanci Slovenije so se za naslov evropskega prvaka pomerile še reprezentance Nemčije, Italije, Avstrije, Švice in Madžarske. V polfinale so se ob Sloveniji prebile še ekipe Nemčije, Italije in Madžarske. Slovenija se je z dobro igro in zmago 3:2 nad Italijani uvrstila v finala, kjer je po pravem trilerju osvojila naslov evropskega prvaka.

Na stadionu nemške Bundeslige, Coface Areni v Mainzu, so slovenski vinarji pred čudovito kuliso in lepim številom gledalcev premagali favorizirane domačine, ki so bili tudi branilci naslova iz leta 2014. Na četrtem prvenstvu v zgodovini tega tekmovanja so tako že tretjič evropski prvaki, kar je bil tudi najboljši možen način za najavo evropskega prvenstva vinarjev 2018, ki bo prvič v Sloveniji.

Slovenski vinarji so slavili na vseh štirih tekmah, ki so jih odigrali na prvenstvu. Najprej so suvereno opravili s skupinskim delom evropskega prvenstva in se z zmagama nad Švico in favorizirano Madžarsko prebili v polfinale, kjer so v napeti tekmi premagali odlično pripravljeno Vinsko reprezentanco Italije.

V finalu sta se pomerili edini reprezentanci, ki sta doslej osvojili naslov evropskih prvakov. Nemci so kot branilci naslova lovili svojo drugo zaporedno krono, Slovenija pa tretjo skupno zmago v zgodovini. Zanimivo naključje je, da sta vinski reprezentanci Slovenije in Nemčije svojo prvo tekmo odigrali na stadionu Ljudski vrt v Mariboru, vremenske razmere pa so bile identične kot nocoj v Mainzu, saj je tekmo spremljal in vmes prav tako prekinil dež.

Razburljiva tekma se je začela z golom Nemcev iz enajstmetrovke, Slovencem pa se je kmalu zatem ponudila priložnost, da iz istega položaja, prav tako iz prekrška izenačijo, a Boštjanu Žnuderlu tokrat žal ni uspelo premagati nemškega čuvaja mreže.

Rezultat je nekaj minut kasneje izenačil Matej Vračko, a ne za dolgo, saj so Nemci z grobo igro po predložku iz kota kmalu spet povedli. Vmes je začelo močno deževati in tekma je bila zaradi grmenja in strel prekinjena v 41. minuti prvega polčasa. Po nadaljevanju tekme je mladi Mitja Sobočan po enkratni ekipni akciji zadel gol za izenačenje. Ko je po napeti tekmi že vse kazalo na podaljške, pa je v zadnji minuti še enkrat zablestel Mariborčan Žnuderl, ki je zatresel mrežo za končni rezultat 3:2. Tako se je igralec, ki je zadel tudi oba gola v polfinalu, na najboljši možen način maščeval nemškemu vratarju za ubranjen strel iz enajstih metrov. Ko so Slovenci zdržali še ves sodnikov podaljšek, se je lahko začelo slovensko slavje. Visoko dvignjen pokal kapetana Mateja Hlebca in medalje okrog vratu naših fantov pa so odtehtale vsa odrekanja in energijo, ki že več let krasi to ekipo, ki ob športu na najboljši možen način skrbi za promocije naše države in vrhunskih slovenskih vin.

Za igralca prvenstva je bil s 6 doseženimi zadetki razglašen igralec naše reprezentance Matej Vračko. Sočasno z zaključkom letošnjega Evropskega prvenstva Vinskih reprezentanc v nemškem Mainzu, je Slovenija tudi uradno prevzela organizacijo naslednjega, že petega prvenstva, ki bo od 23. – 27. maja 2018 potekalo v naši vinorodni deželi, z osrednjim dogajanjem v Goriških brdih, Ljubljani in Mariboru. Tudi slogan je najboljši možen – In vino victoria oz. v vinu je zmaga.

Predstavitev vinarske reprezentance Slovenije

Vinarska reprezentanca Slovenije:

1 Anej Simčič
2 Bojan Černe
3 Jure Štekar
4 Matjaž Simčič
5 Robi Fišer
6 Jure Veber
7 Tomaž Ščurek
9 Matej Vračko
10 Danilo Steyer
11 Mitja Sobočan
13 Matej Hlebec
14 Borut Praprotnik
17 Nejc Ščurek
19 Bogomir Valdhuber
20 Boštjan Žnuderl
22 Tim Lo Duca
24 Marko Toplak
25 Matej Rebernišek
27 Marko Cesar
28 Jožef Obrovnik
81 Tomaž Domenis
68 Robi Senikovič
77 Timi Kaloh
80 Janez Skočaj
87 Jure Stegne
97 Jan Kramberger
65 Albert Trost

Vinarska reprezentanca Slovenije šteje 34 članov. Predsednik vinarske reprezentance Slovenije je Danilo Steyer, trener Sebastijan Rojs, seznam preostalih igralcev, ki so po večini iz Štajerske in Goriških brd, pa ponuja vrsto velikih vinarskih imen, ki tudi na ta način izvrstno skrbijo za prepoznavnost Slovenije in njenih vin na pomembnih tujih trgih.

Med slovenskimi vinarji je veliko nogometnih navdušencev in igralcev, ki igrajo v rekreativnih ligah ali so celo igralci v profesionalnih nogometnih klubih. Slovenski vinarji vsako leto odigrajo številne prijateljske nogometne tekme, slovenska vinarska reprezentanca v nogometu pa je že leta trn v peti številnih nogometnih ekip.

VRS je evropsko prvenstvo osvojila že dvakrat. Prvič je postala prvak leta 2011, ko je premierno, 1. evropsko prvenstvo vinskih reprezentanc gostila Madžarska. V letu 2012 so obranili naslov prvaka na evropskem prvenstvu v Avstriji, 3. evropsko prvenstvo, ki je bilo leta 2014 v Švici pa so končali na 4. mestu.

Združenje Vinarjev – Vinska Reprezentanca Slovenije dviguje vinsko kulturo in promovira slovenska vina ter slovenski turizem skozi različne dogodke. Cilji Vinske reprezentance Slovenije so predstaviti Slovenijo kot turistično destinacijo, predvsem v povezavi z vinom in vinsko kulturo, izboljšati prepoznavnost Slovenije kot dežele odličnih vin, povezovanje med slovenskimi in tujimi vinarji, medsebojno sodelovanje in izmenjava tako na področju prodaje vin kot vinskega turizma ter ozaveščanje o vinski kulturi Slovenije, zgodovini in o zmerni in spoštljivi „uporabi“ vina.