V Hram športnih junakov tudi Katanec, Zdovc in PetrovičDo zdaj 49 športnikom in športnicam, ki so že umeščeni v Hram športnih junakov, ki je nastal na pobudo Društva športnih novinarjev leta 2011, so se v ljubljanskih Stožicah pridružili še Srečko Katanec, Jure Zdovc in pokojni Rok Petrović. DŠNS v Hram športnih junakov sprejelo ob robu pripravljalne tekme slovenske košarkarske reprezentance pred evropskim prvenstvom proti Srbiji.

Leta 1963 rojeni Srečko Katanec je prve nogometne korake naredil pri NK Ljubljani, pri Olimpiji pa se je uveljavil in se za eno sezono podal v zagrebški Dinamo. Od tam ga je pot vodila v Partizan. Katanec je edini Slovenec, ki je zaigral v finalih vseh treh evropskih pokalov. S Stuttgartom je klonil v finalu pokala Uefa, s Sampdorio dobil finale pokala pokalnih zmagovalcev in izgubil obračun za ligo prvakov. Z jugoslovansko reprezentanco, za katero je zbral 31 tekem, je osvojil bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Los Angelesu, za Slovenijo, katere selektor je drugič, pa je odigral pet tekem.

»Zame so dejali, da sem bil dober tekač in da sem se znal boriti,« je ob prevzemu priznanja s strani Mihe Žibrata, nekdanjega dolgoletnega predsednika DŠNS, v šali dejal Katanec, ki je še dodal: »Najboljši so tisti, ki trdo delajo, ki se s športom ukvarjajo iz ljubezni in ne zaradi denarja. Zahvaljujem se ljudem, ki so me izbrali za to priznanje. Sam sem se že kot igralec izogibal tovrstnim dogodkom. Je pa to veliko priznanje. Očitno je nekdo videl, da sem v življenju naredil nekaj pozitivnega,« je o sprejemu v hram povedal Katanec.

Tri leta mlajši Zdovc je kariero začel v domačih Slovenskih Konjicah, od tam je prestopil v Olimpijo, kjer si je izboril vpoklic v jugoslovansko reprezentanco. Z Jugoslavijo je dvakrat osvojil naslov evropskega prvaka, naslov svetovnega prvaka in olimpijsko srebro leta 1988. Po prestopu v tujino je leta 1993 s francoskim Limogesom osvojil naslov evropskega klubskega prvaka, veljal pa je za najboljšega evropskega obrambnega igralca. V dresu slovenske reprezentance je nastopil na štirih EP, pozneje pa se je uveljavil tudi kot trener in selektor.

»Imel sem čast igrati z vsemi velikani takratne jugoslovanske košarka. Treba je bilo trdo delati, če si želel ostati v tej družbi. Čeprav sem imel dvakrat možnost oditi v ligo NBA, nisem imel nikoli prave želje, da bi se podal v ZDA. To priznanje mi je v veliko čast. Tudi zaradi teh dveh, ki sta ob meni danes uvrščena v hram in zaradi vseh, ki so bili že prej. Upam, da jih bo še veliko za mano in da bo to neki odsev družbe ter tudi motiv mlajšim generacijam,« je povedal Zdovc.

Prezgodaj preminuli Petrovič, rojen istega leta kot Zdovc, na velikih tekmovanjih sicer ni osvojil nobene kolajne. Status velikanov slovenskega alpskega smučanja si je priboril s petimi posamičnimi zmagami v slalomu, ki so mu prinesle mali kristalni globus; to mu je uspelo kot prvemu Slovencu. Pred tem je na mladinskem SP osvojil zlato in bronasto medaljo v slalomu in veleslalomu, leta 1989 pa je šokiral športno javnost, ko se je odločil, da bo končal z aktivnim smučanjem. Velja za utemeljitelja napredne smučarske tehnike. Tik pred zagovorom magistrske naloge leta 1993 je umrl med potapljanjem pri Veli Luki na Korčuli.

V njegovem imenu je priznanje prejela Zdenka Steiner. »Jaz sem mu stala ob strani, bila vesela, če je bilo vse v redu. Tudi če ni bilo vse v redu, sem mu pomagala, kakor sem znala. Ne morem pa govoriti o tem. Imela sem ga strašno rada, bila sva kot eno. Prišla sem sem, ne zaradi tega, da bi to dobila, saj to meni ne pripada. Ampak zaradi občutka, da je še vedno z nami.«