Športnik leta 2019Ljubljana – Kolesar Primož Roglič, športna plezalka Janja Garnbret in moška odbojkarska reprezentanca Slovenije so najboljša posameznika in ekipa leta 2019 v izboru Društva športnih novinarjev Slovenije (DŠNS). Druga sta bila košarkar Luka Dončič in alpska smučarka Ilka Štuhec, tretja pa motokrosist Tim Gajser in kajakašica Eva Terčelj.

Najbolj obetavna mlada športna osebnost je tenisačica Kaja Juvan, nagrado za fair play je prejel biatlonec Alex Cisar.

Primož Roglič, med drugim je zmagal na dirki po Španiji in bil tretji po Italiji, je dobil 272 točk v glasovanju 105 športnih novinark in novinarjev. S tem je prehitel lanskega zmagovalca Luka Dončića, najboljši mladi igralec severnoameriške košarkarske lige NBA je dobil 200 točk, tretji je bil svetovni prvak v motokrosu Tim Gajser (106).

Janja Garnbret, ki je tudi letos pokorila vse najboljše športne plezalke sveta, je slavila z 269 točkami in ubranila lansko zmago. Druga je bila svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec (208), tretja pa prav tako svetovna prvakinja v slalomu na divjih vodah Eva Terčelj (78).

Med ekipami so daleč največ glasov, preostali so jih dobili skupaj deset, prejeli slovenski odbojkarji. Ti so s svojimi predstavami znova združili slovenski narod in med evropskim prvenstvom, kjer so osvojili srebro, napolnili dvorano Stožice ter prikovali ljubitelje športa pred televizijske ekrane. Evropski podprvaki so dobili 95 glasov.

Letošnji podeljevalci so bili uspešni Slovenci, ki so s svojim delom pustili velik mednarodni pečat na številnih področjih. Nagrade so izročili predsednik Evropske nogometne zveze (Uefe) Aleksander Čeferin, podjetnik Joc Pečečnik, oblikovalec v Mercedes-Benzu Robert Lešnik, kuharska mojstrica Ana Roš, koreografinja Nika Kljun, igralka Katarina Čas, nekdanja miss Jugoslavije in pozneje uspešna manekenka Bernarda Marovt, “oče” slovenske odbojke Viki Krevsel in glasbenik Tomi Meglič.

Najboljše športnice, športnike in ekipo leta v Sloveniji so razglasili 17. decembra na 52. podelitvi nagrad v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na TV Sloveniji. Med drugim so se posebej spomnili nedavne 80-letnice slovitega telovadca Miroslava Cerarja, v svoji karieri je osvojil skoraj nedosegljivih 30 medalj na velikih tekmovanjih, ter tudi nekdanje atletinje Marije Šestak, ki je na letošnjem svetovnem prvenstvu v Dohi prejela bronasto medaljo, osvojeno pred 12 leti v japonski Osaki, kjer je bila leta 2007 peta, a je nato zaradi dopinških prekrškov njenih tekmic pozneje pridobila dve mesti.

Med mnogimi uglednimi gosti, ki so bili v dvorani in so se pred prireditvijo sprehodili po modri preprogi, so bili tudi slovenski predsednik Borut Pahor, predsednik Mednarodnega združenja športnih novinarjev Gianni Merlo in slovenski minister, pristojen za šport, Jernej Pikalo. Predsednik Pahor je dve uri pred tem za najboljše slovenske športnike v predsedniški palači pripravil tudi tradicionalni sprejem ob koncu leta.

Voditelja sta bila, tako kot lani, športni novinar Saša Jerkovič in igralka Ajda Smrekar. Za glasbeno spremljavo je ves čas skrbela vokalna skupina Bassless, ki pa je znala pričarati tudi najrazličnejše inštrumente in druge zvoke. Predstavili so se plesalci Bolera, posebne točke so pripravili akrobata Filip in Blaž ter Tjaša Dobravec na spiralnem drogu ob spremljavi violinistke Maše Golob. Režiser je bil Mile Vilar, scenograf pa Ivo Koritnik.

Priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla. DŠNS je prireditev tudi letos organiziralo z Radiotelevizijo Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ki je ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu in je tudi finančno podrl prireditev. Pomagali so tudi glavni sponzor Športna loterija, Fundacija za financiranje športnih organizacij, Mercedes Benz, Slovenska industrija jekla, pivovarna Hirter, Radenska, Vinakoper, Red Bull ter catering Jezeršek in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.