Novice

Tukaj si lahko preberete vse objavljene novice DŠNS

Kongres AIPS Evrope v Minsku o pravicah medijevBeloruski Minsk je 12. in 13. septembra gostil kongres evropskega dela Mednarodnega združenja športnih novinarjev (AIPS Evrope). Osrednja tema so bile medijske pravice za športne dogodke. V številnih državah je vse več težav z dostopom in snemanji tudi v mešanih območjih po tekmah, pereče pa je tudi vprašanje plačevanja radijskih pravic za prenose, zdaj za nekatere nogometne dogodke.

Predsednik AIPS Evrope Grk Ioannis Daras je dejal, da naj nacionalne zveze dobijo čim več podrobnih podatkov iz posameznih držav na omenjeno temo, da bo lažje podpreti Peticijo AIPS o plačevanju za akreditacije radijskih športnih novinarjev v Evropi, ki je bila vložena v postopek v Evropski parlament oktobra lani.

Daras in predsednik AIPS Gianni Merlo sta obenem pozvala športne novinarje, da naj poslance svojih držav v Evropskem parlamentu podobno seznanijo s peticijo, da bodo ti potem lažje zagovarjali stališče svobode medijev in pravico, da so evropski državljani obveščeni o športnih dogodkih, kot so tudi za ostala področja življenja. To pa izključuje plačevanja radijskih pravic za prenose, ki se zdaj v nekaterih državah že seli tudi v plačevanje ali prepovedi snemanja v mešanih območjih po tekmah. Akcije, povezane s peticijo, po Francozu Jeanu Paulu Savartu vodi njegov rojak Marc Ventouillac, politični svetovalec pa je Ambroise Perrin, francoski član evropskega parlamenta. Perrin je dejal, da evropski parlament “dolgo melje”, da pa na koncu vedno sprejme odločitev. Zato je to boj na dolge proge, ki pa zahteva dejavno podporo članov AIPS.

Charles Camenzuli, profesorica Eleni Neocleous, vodja učenja na daljavo na Univerzi v Nikoziji, in Daras so predstavili program podiplomskega študija za športne novinarje, ki ga razvijajo v Nikoziji ob pomoči AIPS Evrope. Ob koncu kongresa v Minsku, ki so se udeležili predstavniki 26 držav, Slovenijo je zastopal predsednik DŠNS Jože Zidar, so Darji Domračevi izročili priznanje za najboljšo evropsko športnico po izboru AIPS za leto 2014. Podelitev je potekala po biatlonski tekmi legend, ki so jo pripravili v novem in modernem zimsko športnem centru Raubiči v bližini beloruske prestolnice.