Najboljši slovenski športniki 2016 bodo znani 13. decembraDruštvo športnih novinarjev Slovenije bo 13. decembra slovesno razglasilo najboljše športnike v državi. Krone iz leta 2015 trenutno nosijo alpska smučarka Tina Maze in smučarski skakalec Peter Prevc, ekipa leta pa je bila lani odbojkarska reprezentanca Slovenije.

Podelili bodo tudi nagrado za izstopajočo mlado športno osebnost leta, ta nagrada je bila lani podeljena drugič, po atletinji Maruši Mišmaš jo je dobil motokrosist Tim Gajser.

Priznanja najboljšim bodo ob petindvajsetletnici samostojne slovenske države izročili vrhunski športniki iz tega obdobja. Najboljše športnike sezone bo DŠNS razglasilo na tradicionalni prireditvi Športnik leta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani z neposrednim prenosom na TV Slovenija. Prireditev, ki poteka nepretrgano od leta 1968, se bo začela ob 20. uri, uro in pol prej pa bo sprejem za športnike in trenerje pripravil slovenski predsednik Borut Pahor, ki se bo nato skupaj z drugimi predstavniki države, gospodarstva in športa udeležil razglasitve. Voditeljica bo novinarka TV Slovenije Sanja Modrić, glasbena gosta pa bosta Nina Pušlar in Zlatko ter plesna skupina Zavod Vitkar.

Popolnoma nova priznanja DŠNS za najboljše športnike je izdelala Skupina SIJ, Slovenska industrija jekla. Oblikovana sta dva kipca, junak, ki ga dobi najboljša mlada športna osebnost leta in tisti, ki se je izkazal z najbolj športno potezo leta (fair play); slednjega letos ne bodo podelili, ker ni bilo tehtnih predlogov. Priznanje simbolizira junaka s ponosno dvignjeno roko, ki je na začetku svoje kariere in se odločno vzpenja naprej do novih zmag. Plamenice prejmejo najboljši trije športniki in športnice ter najboljša ekipa leta in športnik invalid leta.

Priznanje simbolizira jekleno voljo, potrebno, da se po vijugavi in zahtevni poti športnik povzpne do vrha in zmag, kar simbolizira plamen, poti se vedno bolj ožijo in jih je proti koncu vedno manj. Da poudarimo odlične dosežke, zlata, srebrna in bronasta barva na podstavkih ponazarjajo medalje, na katerih ponosno stoji plamenica,” je na novinarsko konferenci dejala Anabelle Ann Logar, ki skrbi za celostno idejno podobo prireditve in je sodelovala tudi pri pripravi priznanj, ki jih je idejno zasnoval umetnik Luka Tratnik. Ta je med drugim poudaril: “Izjemno sem počaščen, da sem sodeloval, to je moj največji športni uspeh.” Vsako priznanje je unikatno, ker so zaradi tehnične zahtevnosti modeli narejeni iz peščenih kalupov, ki se potem razbijejo. Prav tako je vsako priznanje ročno polirano.

DŠNS je tokrat na slovesnost povabilo tudi vodilne iz športnih društev Švice, Hrvaške in Avstrije. Prireditev bo DŠNS tudi letos organiziralo z RTV Slovenija in Olimpijskim komitejem Slovenije, ki bo ob tej priložnosti podelil tudi svoja najvišja priznanja v olimpijskem letu, pomemben delež za izvedbo pa so dali tudi pokrovitelji, glavni Derby ter Unitur, SIJ, Športna loterija, Radenska … Največji finančni prispevek je dala Fundacija za financiranje športnih organizacij, sredstva pa sta prispevala tudi ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Urad vlade RS za komuniciranje, s svojimi izvrstnimi proizvodi pa se bodo na družabnem srečanju pridružili tudi člani vinarske reprezentance Slovenije, aktualni nogometni evropski prvaki. Slednji so v tekmi pred dobrimi desetimi dnevi premagali ekipo DŠNS z 2:1.

Avtor fotografij je Nebojsa Tejić STA

Za izgled Anabelle Ann Logar so poskrbeli pri NILLANDIJI deželi lepote